16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

11.04.2023 / 11:15 Ekonomija - Žurba odlazeće garniture

Pod lupom poslovi EP BiH vrijedni više od 200 miliona KM

Pod lupom poslovi EP BiH vrijedni više od 200 miliona KM
Foto: Vijesti.ba

Menadžment Elektroprivrede BiH posljednjih mjeseci intenzivno provodi aktivnosti na ugovaranju poslova revitalizacije postrojenja u termoelektranama Tuzla i Kakanj o čemu smo već pisali.

"Briga" za stabilnost elektroenergetskog sistema posebno je intenzivirana nakon izbora, kada je dosadašnjem menadžmentu Elektroprivrede BiH postalo jasno da će teško sebi osigurati još četiri godine mandata.

Umjesto toga okrenuli su se užurbanom ugovaranju poslova kako bi kompanijama i konzorcijima koje i inače favorizuju osigurali nove poslove vrijedne više od 200 miliona KM. Ovi poslovi su već pod lupom istražnih organa.

Naravno, sve ove aktivnosti odvijaju se prije najavljenog dolaska nove Vlade Federacije BiH i novog menadžmenta EPBiH. Poslovi su, kao i obično, obećani kineskim kompanijama i njihovim domaćim partnerima. 

Tako dok cijela Evropa ne gleda blagonaklono na ovakve biznise, naša Elektroprivreda vodi autonomnu politiku. Aktuelni premijer FBiH, Fadil Novalić, morao bi zaustaviti ovakve aktivnosti pogotovo jer se javno na to obavezao kao nestranački premijer, kako je nedavno izjavio.

D. N.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo