9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

27.04.2023 / 09:33 Rukomet - Cazin

Zmajevi dočekuju Sloveniju: Pobjeda ili remi vodi nas na EP

Zmajevi dočekuju Sloveniju: Pobjeda ili remi vodi nas na EP
Foto: RSBiH

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će imati priliku da osigura plasman na Evropsko prvenstvo 2024. godine.

Zmajevi će u Cazinu, u 5. kolu kvalifikacija za EURO, ugostiti Sloveniju i u slučaju da ostanu neporaženi jednom nogom bi zakoračili na završnu smotru najboljih rukometaša Starog kontinenta.

Postoji čak opcija da plasman na EP izbore i u slučaju da izgube obje utakmice do kraja kvalifikacija... Treba naglasiti kako su Slovenci već osigurali jednu od prve dvije pozicije u grupi.

- Ovo je definitivno prilika za dokazivanje, pogotovo što igramo u gradu koji voli sport, voli rukomet. Kada tome dodamo vrhunskog protivnika, onda vjerujem da ćemo imati i atmosferu za pamćenje. Sve to je na određeni način i dodatni izazov, motiv za igrače. Naravno, rezultat će biti posljedica naše fizičke i mentalne pripreme, te angažmana na terenu. Domaćini u Cazinu su nam osigurali idealne uvjete za sve, tako da je dalje sve do nas - kazao je Irfan Smajlagić, selektor BiH.

Na Evropsko prvenstvo, koje je na rasporedu od 10. do 28. januara sljedeće godine u Njemačkoj, plasirat će se po dvije najbolje reprezentacije iz svake grupe od osam grupa, te još četiri najbolje trećeplasirane ekipa (brišu se rezultati protiv posljednjeplasirane reprezentacije u grupi).

Nakon četiri odigrana kola u grupi 7 prvoplasirana je Slovenija, koja ima osam bodova i već je izborila plasman na Euro. Crna Gora i BiH imaju po četiri boda, a Kosovo je bez bodova.

Osiguran je direktan TV prijenos na programu BHT1, a meč počinje u 20 sati.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo