12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

30.04.2023 / 15:31 Auto-Moto - Formula 1

Perez kralj Bakua, dvije pobjede za manje od 24 sata

Perez kralj Bakua, dvije pobjede za manje od 24 sata
Foto: Reuters

Vozač Red Bulla Sergio Perez slavio je na Velikoj nagradi Azerbejdžana, četvrtoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1, dan pošto je bio najbolji i u sprintu na ulicama Bakua.

Perez je drugi put u karijeri došao do trijumfa u prijestolnici Azerbejdžana, gdje je upisao i drugu pobjedu ove sezone, a šestu u karijeri. Zanimljivo je da je od tih šest trijumfa Meksikanac pet upisao na uličnim stazama, od toga sve kao vozač Red Bulla.

Do druge pobede za manje od 24 sata Perez je stigao ispred svog timskog kolege Maxa Verstappena, dok se na trećem stepeniku pobjedničkog postolja našao vozač Ferrarija Charles Leclerc.

Velika nagrada Azerbejdžana nije bila mnogo uzbudljiva, a odluka o pobjedi praktično je pala bez ikakve borbe. Leclerc je poveo poslije starta sa pole pozicije, ispred Verstappena i Pereza, ali čim je aktiviran DRS postao je lak plijen za dvojac Red Bulla, javlja Sportklub.

Poslije desetak krugova vozač Alfa Taurija Nick de Vries udario je u ogradu, što je dovelo do izlaska bezbjednosnog vozila na stazu, ali je Verstappen prije toga otišao u boks. Perez je slijedio krug kasnije, kada je trka bila usporena, što mu je omogućilo da se vrati u vodstvo, ispred Leclerca, a iako je branilac titule lako po drugi put izašao na kraj sa Monegašaninom kada je trka nastavljena, timski kolega mu je pobjegao.

Perez je na kraju imao dvije sekunde prednosti u odnosu na Verstappena, dok je Leclerc bio oko 20 sekundi dalje, ali je stigao do prvog podijuma ove sezone. Najbolji među ostalima bio je Fernando Alonso u Aston Martinu, koji se sjajno probio poslije loših kvalifikacija, ali i prvobitnog starta. Dvostruki svjetski šampion je u direktnom duelu poslije restarta pobijedio sunarodnika Carlosa Sainza juniora, a iza njih sledili su vozač Mercedesa Lewis Hamilton i Lance Stroll u drugom bolidu Aston Martina. Osvajače bodova kompletirali su George Russell, Lando Norris i Yuki Tsunoda.

Verstappen na čelu generalnog plasmana sada ima 93 boda, šest više od Pereza, dok je Alonso treći sa 60.

Naredna trka sezone u Formuli 1 vozi se već sljedećeg vikenda za Veliku nagradu Majamija.


(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo