23°C
Mostar 25°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 25°C
Bihać 22°C

20.05.2023 / 20:45 Rat u Ukrajini - Analize

Britanski institut: Krene li Kijev u ofanzivu, slijedi pakao

Britanski institut: Krene li Kijev u ofanzivu, slijedi pakao
Foto; Vijesti.ba

Ruska vojska naučila je iz prošlih pogrešaka na bojnom polju i sada je izazovniji protivnik, navodi se u izvještaju koje je u petak objavio ugledni londonski think tank Royal United Services Institute (RUSI).

Kao rezultat toga, autori izvještaja, Jack Watling i Nick Reynolds, napisali su da će se Ukrajina sada "suočiti s velikim taktičkim izazovima" u nadolazećoj protuofanzivi.

Tijekom većeg dijela vojne kampanje koju je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo prije gotovo 15 mjeseci, ruske snage nisu opravdale očekivanja medija i vojnih analitičara. Ne samo da Rusija nije bila u stanju osigurati brzu pobjedu nad Ukrajinom koju su promatrači predviđali, već je njena vojska pretrpjela brojne gubitke na bojnom polju, a da nije pritom osigurala ni nasumične pobjede.

Međutim, nedavno je ruska vojska identificirala svoje nedostatke i poboljšala svoje strategije kako bi postala koordiniranija i "reaktivnija", stoji u izvješću RUSI-ja.

"Rusija se s vremenom prilagodila!", napisalu su Watling i Reynolds.

Istraživači su primijetili poboljšanja u raznim granama ruskih snaga, uključujući njezine inženjerijske jedinice, kao i tenkovske i topničke brigade. Njihov izvještaj također je istakao snagu protuzračne odbrane zemlje i njene "moćnog" sistema elektroničkog ratovanja (EW).

U izvještaju se kaže da, dok se Putinova pješadija također prilagodila kako bi postala učinkovitija nakon razočaravajućih rezultata tijekom većeg dijela rata, te se jedinice još uvijek suočavaju s velikom preprekom koja je rezultat visokih stopa gubitaka.

"Najveća slabost ruskih pješačkih postrojbi je nizak moral, što dovodi do loše kohezije jedinica i suradnje između jedinica", napisali su Watling i Reynolds.

Izvješće RUSI-ja navodi da ruske avionske jedinice nisu igrale veliku ulogu u ratu zbog nemogućnosti "probijanja ukrajinske protuzračne odbrane". Kao što su vojni analitičari izjavili, Rusija nije uspjela postići ono što je mnogim komadantima prioritet u ratu: uspostavljanje zračne nadmoći .

Watling je za Newsweek rekao da su "ruske avionske-svemirske snage pokušale postići zračnu nadmoć i nisu uspjele".

"Rusi su utvrdili da je stopa gubitaka za avione neprihvatljiva i od tada brinu o svojim avionima i pilotima", rekao je Watling. "Mogli bi odlučiti u budućnosti prihvatiti više gubitaka kako bi nanijeli štetu Ukrajincima. To ostaje ozbiljna prijetnja", poručuju.

Što se tiče toga što bi poboljšana ruska vojska mogla značiti za dugo očekivanu protuofanzivu Ukrajine, autori RUSI-ja rekli su u svom izvještaju da "dubina ruske odbrane znači da Ukrajina mora stvoriti ozbiljnu borbenu moć kako bi probila ruske linije, s opseg ruskih odbrambenih utvrda preko fronte čini njihovo zaobilaženje gotovo nemogućim."

Ipak, Watling je za Newsweek rekao da Ukrajina još uvijek može ostvariti ciljeve svoje protuofanzive.

"Oružane snage Ukrajine dobro su motivisane i kreativne u korištenju alata koji su im dostavljeni. Moguće je da će postići značajne rezultate", rekao je Watling.

Dodao je: "Ali promatrači bi trebali shvatiti da će to doći uz veliku cijenu. Izazov je savladiv, ali značajan. Niti je uspjeh zajamčen. Zahtijeva stalnu podršku."

(VIjesti.ba)

Izdvajamo