18°C
Mostar 20°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 23°C
Bihać 15°C

21.05.2023 / 17:45 Ostali sportovi - Evropa judo kup

Dvije medalje za BiH: Vučurević s pet pobjeda stigao do zlata, Vujičiću bronza

Dvije medalje za BiH: Vučurević s pet pobjeda stigao do zlata, Vujičiću bronza
Foto; Judo savez BiH

Drugi dan Evropa judo kupa za seniore u Istočnom Sarajevu, danas je rezultirao s dvije nove medalje za Bosnu i Hercegovinu.

Nakon što se prvog takmičarskog dana zlatom u konkurenciji do 57 kilograma okitila Anđela Samardžić, danas je njen reprezentativni kolega Božidar Vučurević izdominirao kategorijom do 90 kilograma.

S pet pobjeda rođeni Trebinjac je stigao do svoje prve zlatne medalje na Evropa judo kupu za seniore.

- Osjećaj je fenomenalan jer nije lagano pobijediti pet veoma dobrih i motivisanih protivnika. Posebno sam sretan zbog činjenice da sam zlatnu medalju osvojio na domaćem terenu - rekao je Vučurević nakon pobjede.

Ni njegov trener Mitar Mrdić nije krio oduševljene zbog sjajnog rezultata.

- Nakon problema s povredama konačno smo uhvatili pravi ritam što je Božidar potvrdio i današnjim nastupim. Več narednog vikenda očekuje nas nastup na Grand Prixu u austrijskom Linzu. Do kraja godine, Božidar će učestvovati na još nekoliko jakih takmičenja, kao i na par trening-kampova. Ljudski se nadati i nastupu na Olimpijskim igrama - naglasio je Mrdić.

Dobre nastupe bh. takmičara zaokružila je bronzana medalja Vasilija Vujičića u apsolutnoj kategoriji.

Inače, drugi takmičarski dan na Evropa judo kupa za seniore protekao je u dominaciji njemačkih judoka koji su nastupili u pet od sedam današnjih finala.

Na kraju su upravo reprezentativci Njemačke ponijeli titulu najuspješnije selekcije, a takmičenje su završili s četiri zlatne, šest srebrenih i jednom bronzanom medaljom.

Na drugom mjestu je Azerbejdžan (tri zlata, jedno srebro, dvije bronze), a slijedi Slovenija s dva zlatna i jednim srebrenim odličje. Nacionalni tim Bosne i Hercegovine takmičenje je završio na četvrtom mjesto od ukupno 25 selekcija s dva zlata i jednom bronzom.

Judo savez Bosne i Hercegovine i ovog puta je dobio visoke ocjene za organizaciju, a evropska džudo takmičenja u našu zemlju vraćaju se 16. i 17. septembra, kada će bh. prijestolnica ugostiti Evropa Open, saopćeno je iz tog saveza.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo