1°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C

23.05.2023 / 13:03 Ekonomija - Razvoj turizma

U Tuzli počeo dvodnevni 'Turistički forum 2023'

U Tuzli počeo dvodnevni 'Turistički forum 2023'
Foto. FENA

U organizaciji Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona, danas je u Tuzli počeo dvodnevni “Turistički forum 2023” ...

... s ciljem okupljanja turističkih radnika, te predstavnika javnog i privatnog sektora kako bi na jednom mjestu razmijenili iskustva, potrebe i inicijative za unapređenje poslovanja u turističkom sektoru.

Kako je rečeno, namjera je potaknuti međusobnu saradnju i razmjenu pozitivnih praksi kako bi turizam u Tuzlanskom kantonu bio podignut na veći nivo.

Pomoćnica ministra za turizam i trgovinu TK Dželmina Huremović podsjeća na forum iz 2017. godine kada je izraženo opredjeljenje da se odlučnije počne raditi na unapređenju turističkog sektora u tom kantonu.

- U proteklom periodu radili smo mnogo, pored podizanja svijesti o mogućnostima turizma kao djelatnosti, također poticali razvoj infrastrukture, pomogli smo našim privrednicima u doba korone kada je bilo najteže, ali poticali smo i nove i razvoj postojećih manifestacija – navela je Huremović.

Na forumu će biti predstavljena dva velika projekta, a prvi je Strategija razvoja turizma Tuzlanskog kantona 2022-2027. koji je radio Ekonomksi fakultet Univerziteta u Tuzli. To je, kazala je Huremović, prva sektorska strategija razvoja privredne djelatnosti TK iz 2008. godine i prva strategija razvoja turizma od osnivanja TK.

Drugi bitan projekt je "Visit Tuzla Kanton“, sveobuhvatna audio-vizuelna prezentacija kulturno-historijskog nasljeđa, prirodnih bogatstava TK, koji će putem različitih medijskih kanala biti predstavljen široj javnosti.

-Imamo konkretne mjere i aktivnosti koje smo uložili u razvoj turizma. Ovo je mnogo obimniji strateški dokument iz kojeg se izdvajaju dva cilja, a to su unapređenje poslovnog okruženja za razvoj turizma i podizanje konkurentnosti turističke djelatnosti u TK - naglasila je Huremović.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić ocijenio je da se dosad ulagalo u turizam, ali ne na sistemski način te upravo današnji forum potvrđuje opredjeljenje Vlade da se ide tim putem.

-Na posljednjoj sjednici Vlade TK usvojili smo Nacrt strategije razvoja turizma TK za period 2022-2027. U kontekstu današnjeg foruma, želimo da ne donosimo jednostrane odluke nego da u sistem odlučivanja uvrstimo sve faktore koji su uključeni i zainteresovani za turizam u TK. Ovaj forum je jedna vrsta dijaloga o potencijalima, resursima i o putu kojim treba da ide Tuzlanski kanton u oblasti turizma – poručio je premijer Halilagić.

Kantonalni ministar trgovine, turizma i saobraćaja Denis Bećirović napominje da je forum organiziran kako bi se pratili pozitivni trendovi po uzoru na velike svjetske ekonomije.

-Moramo napomenuti da je sarajevski bazen, što se tiče turizma, trenutno najpotentniji, ali TK ima pretenzije da polako pariramo i Sarajevskom kantonu. Vjerujem da ćemo u narednom periodu povećati ulaganja u turističku infrastrukturu, povećati broj turista. Značajna tačka u ovom svemu je taj transportni sistem, odnosno Međunarodni aerodrom Tuzla koji je pozitivna tačka i očekujemo ove godine do 700.000 putnika, a u tom broju je i veliki broj turista - podvukao je ministar Bećirović.

Direktor Turističke zajednice TK Miralem Mešković kaže da je ta institucija nezaobilazan faktor u kreiranju ukupne turističke slike te naglašava da Tuzla i TK polako počinju da predstavljaju ozbiljnu destinaciju.

-Na relativno malom prostoru imamo historijske građevine, sakralne objekte, prirodna bogastva, ugostiteljske objekte, vode, jezera, pa do Panonskog jezera koji su hit turistička destinacija - istakao je.

I Turistička zajednica Grada Tuzla, kaže direktorica Amra Jaganjac, predstavit će značajan razvoja turizma, a to se najbolje pokazuje na primjeru Grada Tuzla gdje je upravo ulaganje u jedan veliki turistički projekt zapravo doprinio tome da se u cijelosti promijeni imidž grada, ali i njegova privredna struktura.

-U ovih 20 godina kada obilježavamo 20 godina Panonskih jezera u cijelosti se promijenio imidž grada i Tuzla - podvukla je.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo