0°C
Mostar 5°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 2°C

25.05.2023 / 10:56 Regija - Voditelj izaslanstva EU

Giaufret: Dodatnih 30 miliona eura pomoći EU za reformu javne uprave u Srbiji

Giaufret: Dodatnih 30 miliona eura pomoći EU za reformu javne uprave u Srbiji
Foto: Twitter

Voditelj izaslanstva Europske unije (EU) u Srbiji Emaunele Giaufret kazao je da će EU do 2025. godine uložiti dodatnih 30 miliona eura za provedbu mjera za poboljšanje administracije u Srbiji.

"EU će nastaviti pružati stručnu i financijsku podršku u procesu uspostavljanja inkluzivne, transparentne, otvorene, profesionalne, javne uprave u Srbiji orijentirane ka građanima. Najznačajnija pomoć reformi javne uprave u idućem razdoblju je sektorska proračunska podrška od 30 miliona eura, čiji cilj je dodatno podržati provedbu konkretnih mjera reforme 2023.-2025.", kazao je Giaufret.

Prema njegovim riječima, nakon devet godina podrške reformi javne uprave u Srbiji u vrijednosti od 214 miliona eura, može se uočiti niz pomaka, i to u pružanju usluga, posebno u e-uslugama za građane i gospodarstvo.

"Međutim, mora se reći kako još treba poduzeti niz aktivnosti i da je neophodan daljnji napredak u ovoj oblasti, kao što su planiranje i upravljanje kapitalnim investicijama ili depolitizacija visoke državne službe. Stoga je od velikog značaja da se ovaj proces reformi nastavi", rekao je Giaufret.

Giaufret je u intervjuu za Betu kazao da je EU, zajedno s Organizacijom za ekonomsku suradnju i razvoj utvrdila nekoliko načela javne uprave koja služe kao obrazac onoga što dobra uprava podrazumijeva u smislu učinkovitosti, slobode upliva politike, transparentnosti i odgovornosti prema građanima.

Pored učinkovitijih usluga za građane i gospodarstvo, reforma javne uprave, ukazao je, treba pripremiti srpsku administraciji i za preuzimanje važnih obveza koje su sve zemlje imale u pretpristupnoj i postpristupnoj fazi pridruživanja EU.

"To znači da se, kada postane dio EU, od Srbije očekuje da bude sposobna obavljati dužnosti koje svaka država članica ima kao rezultat pristupanja Uniji, kao i da posjeduje administrativne kapacitete da ostvari korist od toga što je dio EU" , kazao je Giaufret.

Giaufret je kazao da iako je Srbija ostvarila značajan napredak u pružanju usluga i unaprijedila neke aspekte upravljanja ljudskim resursima, također postoji prostor za dalja unapređenja u mnogim oblastima.

Srbijanska ministrica za europske integracije Tanja Miščević kazala je da je cilj reforme da državna uprava prestane biti monopol upravljačkog sustava države, već da postane servis građana i gospodarstva, odnosno da je nužna njena profesionalizacija i depolitizacija, a da u tom procesu Srbija kao najvećeg suradnika ima u EU.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo