19°C
Mostar 25°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 21°C
Bihać 19°C

25.05.2023 / 18:26 BiH - Općinski sud

U toku ročište: Odlučuje se o pritvoru Skaki

U toku ročište: Odlučuje se o pritvoru Skaki
Foto: Vijesti.ba

U sarajevskom Općinskom sudu, pred sutkinjom za prethodni postupak Amrom Hodžić - Zećo, u toku je ročište povodom prijedloga Tužilaštva Kantona Sarajevo za određivanje jednomjesečnog pritvora bivšem gradonačelniku Sarajeva i ambasadoru Bosne i Hercegovine u Kataru Abdulahu Skaki, koji je uhapšen prekjučer po naredbi sarajevskog Tužilaštva.

Tužilaštvo je, nakon ispitivanja Skake u svojstvu osumnjičenog, od Suda zatražilo da mu odredi pritvor zbog, kako je saopćeno, opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke i prikriti dokaze, kao i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Kako je kazao tužilac, Skakina sestra boravi i u Kataru i u Turskoj, a naša država nema nikakav bilaterizam s Katarom kada je riječ o izručenju.

- Slična situacija je i s Turskom, rekao je tužilac.

Tužilac je rekao da Skaka ima mogućnost utjecaja na svjedoke.

Tužilaštvo KS na današnjem ročištu zastupa kantonalni tužilac Darko Soldat, dok je braniteljica Abdulaha Skake advokatica Senka Nožica.

Nakon što obje strane u postupku iznesu svoje argumente za, odnosno protiv pritvora, Sud će donijeti odluku u zakonskom roku od 24 sata.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo