8°C
Mostar 15°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C

25.05.2023 / 18:51 BiH - Potpisan Aneks ugovora

Glavno muftijstvo Bugarske koristi udžbenike IZ za edukaciju mladih

Glavno muftijstvo Bugarske koristi udžbenike IZ za edukaciju mladih
Foto: Mina

Reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović i glavni muftija Bugarske Mustafa Haci Alis danas su u Rijasetu IZ potpisali Aneks Ugovora o ustupanju izdavačkih prava udžbenika Islamske vjeronauke za osnovnu i srednju školu.

- Radi se o našem zajedničkom projektu udžbenika za škole. Islamska zajednica je poklonila autorska prava i oni se sada koriste u školama u Bugarskoj - izjavio je Kavazović.

Glavno muftijstvo Bugarske je prepoznalo udžbenike Islamske zajednice kao kvalitetan sadržaj za vjersku edukaciju mladih, ali i promociju islamskih vrijednosti, te 2019. godine uputilo Zahtjev za ustupanje udžbenika.

- Tada je Rijaset IZ donio odluku da ustupi udžbenike i potpisan je Sporazum. On ističe i danas smo potpisali Aneks tog ugovora. Udžbenici su prevedeni na bugarski jezik i odobreni su od nadležnog ministarstva - kazala je stručna saradnica za saradnju sa islamskim zajednicama u okruženju u Upravi za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ Azra Efendić-Eminović.

Islamska zajednica ima interes za saradnju s drugim islamskim zajednicama sa zemljama u okruženju. U cilju intenziviranja takve saradnje formiran je Odjel u Upravi koji se bavi saradnjom sa islamskim zajednicama u okruženju, a koje su izvan domovinskih zemalja.

Glavni muftija Bugarske Mustafa Haci Alis iskazao je zahvalnost Kavazoviću, kao i cijeloj Islamskoj zajednici.

- Ovaj projekat je bitan. Priprema tih udžbenika bi bila zahtjevna, na ovaj način nam je mnogo olakšano. Islamska zajednica je na ovaj način pomogla i učenicima i profesorima. Zahvalni smo i za nas će biti zadovoljstvo i svaka nova saradnja - poručio je glavni muftija Bugarske, prenosi MINA.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo