11°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

25.05.2023 / 23:05 Svijet - Ruski predsjednik

Putin potpisao dekret o raspoređivanju taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji

Putin potpisao dekret o raspoređivanju taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji
Foto: Twitter

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u četvrtak dekret o raspoređivanju taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji.


Prema izvještajima, Rusija i Bjelorusija potpisale su u četvrtak sporazum kojim se formalizuje raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja Moskve na teritoriju njenog saveznika, iako kontrola nad oružjem ostaje u Kremlju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je raspoređivanje oružja manjeg dometa u Bjelorusiji ranije ove godine u potezu koji se naširoko smatra upozorenjem Zapadu jer je pojačao vojnu podršku Ukrajini.

Nije objavljeno kada će oružje biti raspoređeno, ali je Putin rekao da će izgradnja skladišta za to oružje u Bjelorusiji biti dovršena do 1. jula.

Takođe nije jasno koliko bi se nuklearnog oružja držalo u Bjelorusiji. Američka vlada vjeruje da Rusija ima oko 2.000 taktičkih nuklearnih oružja, što uključuje bombe koje mogu nositi avioni, bojeve glave za projektile kratkog dometa i artiljerijske granate.

"TAS S" je izvijestio da je Rusija bjeloruskim oružanim snagama već predala taktičke raketne sisteme "Iskander-M" koji mogu koristiti rakete s konvencionalnim i nuklearnim bojevim glavama. Moskva je takođe pružila pomoć u preopremanju bjeloruskih borbenih aviona za nošenje posebne municije.

Taktičko nuklearno oružje namijenjeno je uništavanju neprijateljskih jedinica i oružja na bojnom polju. Imaju relativno mali domet i puno nižu snagu od nuklearnih bojevih glava ugrađenih u dugometne strateške projektile koji su sposobni uništiti cijele gradove.

Potpisivanje sporazuma uslijedilo je u trenutku kada se Rusija priprema za ukrajinsku protivofanzivu koja se dugo očekivala. I ruski i bjeloruski zvaničnici takođe su opisali taj korak kao vođen neprijateljstvom sa Zapada.

"Raspoređivanje nestrateškog nuklearnog oružja učinkovit je odgovor na agresivnu politiku nama neprijateljskih zemalja", rekao je bjeloruski ministar odbrane Viktor Krenin u Minsku na sastanku s ruskim kolegom Sergejem Šojguom.

"U kontekstu izuzetno oštre eskalacije prijetnji na zapadnim granicama Rusije i Bjelorusije, donesena je odluka o preduzimanju protivmjera u vojno-nuklearnoj sferi", dodao je Šojgu.

Putin je tvrdio da je Rusija rasporedivši svoje taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji slijedila vođstvo Sjedinjenih Država, ističući da SAD ima nuklearno oružje u Belgiji, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj i Turskoj.

Čelnica bjeloruske opozicije u egzilu Sviatlana Tsikanouskaja osudila je taj potez.

"Moramo učiniti sve kako bismo spriječili Putinov plan za raspoređivanje nuklearnog oružja u Bjelorusiji, jer će to osigurati kontrolu Rusije nad Bjelorusijom u godinama koje dolaze", rekla je Tsikanouskaja za "Associated Press".

Nezavisni bjeloruski vojni analitičar Aliaksandr Alesin rekao je da se oko dvije trećine ruskog arsenala raketa srednjeg dometa s nuklearnim glavama držalo u Bjelorusiji tokom Hladnog rata, dodajući da postoje desetine skladišta iz sovjetske ere koja se još uvijek mogu koristiti.

Sovjetsko nuklearno oružje stacionirano u Bjelorusiji, Ukrajini i Kazahstanu premješteno je u Rusiju u dogovoru uz posredovanje SAD-a nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Dokumenti u Minsku o povratku nuklearnog oružja su potpisani upravo u trenutku kada je Ukrajina proglasila protivofanzivu, a zapadne zemlje Kijevu predaju oružje, rekao je Alesin za "AP".

Ovaj bjeloruski nuklearni balkon trebao bi pokvariti raspoloženje političarima na Zapadu, budući da su nuklearne rakete u stanju pokriti Ukrajinu, cijelu Poljsku, baltičke države i dijelove Njemačke.

Krenin je takođe najavio planove za jačanje borbenog potencijala regionalne grupacije ruskih i bjeloruskih jedinica, uključujući prebacivanje u Minsk raketnog sistema "Iskander-M", koji može nositi nuklearno punjenje, i protivvazdušni raketni sistem "S-400".

Rusija i Bjelorusija imaju sporazum o savezništvu prema kojem Kremlj subvencionira bjelorusku privredu putem zajmova i popusta na rusku naftu i gas, prenosi "The Week".

Rusija je koristila bjelorusku teritoriju kao stacionar za specijalnu vojnu opecariju na tlu Ukrajine i tamo je držala kontingent vojnika i oružja.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo