15°C
Mostar 24°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 21°C
Bihać 19°C

26.05.2023 / 10:27 Svijet - AKP vs. CHP

Rezultati anketa uoči drugog kruga izbora u Turskoj

Rezultati anketa uoči drugog kruga izbora u Turskoj
Foto: Vijesti.ba

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u nedjelju ulazi u drugi izborni krug kao favorit i još čvrsto drži uzde vlasti, protivno anketama koje su prije dvi sdemice predviđale da će ga kandidat opozicije Kemal Kilicdaroglu spriječiti da osvoji treći mandat.

U sedmicama prije prvog kruga parlamentarnih i predsjedničkih izbora 14. maja, koje su mnogi analitičari najavljivali kao ključne za hsitoriju Turske, ankete su predviđale da će uz podršku raznorodne, ali ujedinjene opozicije Kilicdaroglu pobijediti i dokončati dva desetljeća Erdoganove vladavine.

No pokazalo se da dugovječni turski vođa još uživa narodnu podršku i još čvrsto drži uzde vlasti, unatoč gospodarskoj krizi i visokoj inflaciji zadnjih godina te unatoč bolnim posljedicama razornog potresa iz februara na jugoistoku zemlje.

Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AKP) izgubila je nešto zastupničkih mjesta u odnosu na izbore 2018., no uz ultranacionalističku stranku MHP, lahko je osvojila većinu u parlamentu od 600 mjesta.

Erdogan je, pak, osvojio 49.5 posto, više nego što se očekivalo, ali nedovoljno da pobijedi u prvom krugu predsjedničkih izbora. On ima velike izglede za pobjedu u drugom krugu, piše francuska novinska agencija AFP na temelju političke analize kompanije Eurasia Group.

Anketa turske agencije Arede u nedjelju je pokazala Erdoganovo vodstvo s 52.4 posto glasova, a anketa koju provodi Özdemir u utorak je predvidjela 54 posto. Dodatni, ali ne i neočekivan udarac opoziciji je u ponedjeljak nanio Sinan Ogan, kandidat ultranacionalističkog saveza ATA, koji je u prvom krugu bio treći s oko pet posto osvojenih glasova.

Ogan je odlučio u drugom krugu podržati Erdogana. I Erdogan i Kilicdaroglu nastojali su u dva tjedna između dva izborna kruga pridobiti glasove 2.8 milijuna birača koji su podržali Ogana. Njegov savez ATA raspao se nakon prvog kruga, a zvaničnici dvije od četiri stranake odlučili su podržati oppoziciju i Kilicdaroglua.

Vođa opozicione sekularne Republikanske narodne stranke (CHP) Kilicdaroglu predviđa da će se borba voditi do samog kraja. On je postigao najbolji rezultat od svih kandidata koji su do danas pokušavali poraziti Erdogana.

Uspio je barem djelomično ujediniti prividno nespojivu oporbu, čak i prevladati etničke podjele i konačno, unatoč činjenici da Erdogan vlada medijima i državnim ustanovama, uspio je prikupiti gotovo 45 posto glasova.

Kilicdaroglu, 74-godišnji političar koji se čini mirniji u odnosu na Erdogana, nakon prvog izbornog kruga osvježio je svoj tim i promijenio planove u najtežoj sedmici svoje političke karijere, piše AFP. Odlučio je lupiti šakom o stol i obećao da će se Turska odmah riješiti milijuna sirijskih izbjeglica.

Taj populistički potez u pokušaju da pridobije glasove nacionalista vjerojatno neće dobro sjesti njegovu biračkom tijelu. Skretanje udesno moglo bi ga stajati skupo, osobito kod birača u regijama pretežito nastanjenim Kurdima koji su masovno glasali za njega u prvom krugu.

Erdogan, s druge strane, ne mijenja svoju dobitnu formulu te se drži suverenističkih, nacionalističkih i islamističkih temelja kojima se služio u protekla dva desetljeća, a ne odustaje ni od nekih kontroverznih politika, primjerice prijateljskih odnosa s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

S obzirom na to da je očuvao odnose s Rusijom, Erdogan je uštedio milijarde dolara na cijeni energenata, pa je isticao da je upravo svojim "uravnoteženim" pristupom prema Putinu uspio posredovati u postizanju sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica preko crnomorskih luka.

Ankete pokazuju da većina Turaka podržava taj oblik autonomne i neutralne vanjske politike. Za mnoge turske građane Erdogan je očinska figura, predstavlja stabilnost koju oporba nije uspjela uzdrmati unatoč svim problemima s kojima se suočava sekularna, većinski muslimanska zemlja od 85 milijuna ljudi.

"Kilicdarogluov savez nije uspio uvjeriti nas u budućnost", rekao je Ogan, kako piše portal Politico. Pokazalo se da Erdogan, koji uživa tradicionalno visoku potporu među starijim, religioznim biračima u središnjim i pretežito ruralnim dijelovima zemlje, uživa i široku potporu u gradovima na zapadu, pa čak i na pretežito kurdskom istoku zemlje, gdje je Kilicdaroglu inače prevladavao.

Turske novine Habertürk procjenjuju da politički i kulturno zemlja još nije spremna za promjenu. Čini se da će Erdogan osvojiti treći mandat u drugom izbornom krugu i početi treće desetljeće za kormilom Turske kojom će, ako pobijedi u nedjelju, upravljati do 2028. godine.

(Vijesti.ba/HINA)

Izdvajamo