8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

27.05.2023 / 21:03 Ostali sportovi - Bh. alpinista

Nakon što je osvojio vrh svijeta, Tomislav Cvitanušić stigao u Sarajevo

Nakon što je osvojio vrh svijeta, Tomislav Cvitanušić stigao u Sarajevo
Foto: N1

Bosanskohercegovački triatlonac i alpinista Tomislav Cvitanušić stigao je danas u Sarajevo, nakon što je ostvario svoju misiju i osvojio najveći vrh svijeta Mount Everest.

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo srdačno su ga dočekale brojne medijske ekipe, prijatelji, članovi porodice, ali i oni koji se dive uspjehu bh. alpiniste.

Podsjetimo, Cvitanušić je pohod započeo krajem marta ove godine i redovno izvještavao javnost o svom usponu.

Na posljednju dionicu krenuo se penjati 16. maja.

“To je ulazak u ‘death zone’, područje iznad 8.000 metara koje je smrtonosno opasno. Tomo je zaštićen najboljom odjećom i obućom na svijetu, sa dodatnim kisikom koji mu snižava stvarnu visinu, psihom aironmena i alpinističkim znanjem Sarajevske škole alpinizma”, napisao je tada Muhamed Gafić, alpinista i Tomin učitelj.

Posljednjih nekoliko dana ekspedicije vremenski uvjeti su bili surovi, ali su svi članovi bili izuzetno spremni i oprezni, a nakon što se vrijeme stabiliziralo, odlučili su krenuti na vrh.

Ostvarenje sna Tomislava Cvitanušića da krene na vrh Mount Everesta omogućili su i sponzori, društveno – odgovorne kompanije koje su prepoznale važnost podrške hrabrim i lijepim pričama.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo