4°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

27.05.2023 / 23:36 Rat u Ukrajini - Glavni komadant ukrajinske vojske

Zalužni: Nemamo pravo na grešku, ovo je historijska prilika

Zalužni: Nemamo pravo na grešku, ovo je historijska prilika
Foto: Agencje

Čini se da je zaista pitanje dana kad će započeti toliko očekivana ukrajinska kontrafanziva kojom žele vratiti okupirane dijelove svoje zemlje.

Dva visoka zvaničnika, naime, danas šalju poruku kako su ukrajinske snage spreme za akciju.

Došlo je vrijeme da vratimo ono što je naše”, napisao je jutros na Telegramu glavni komandant ukrajinskih oružanih snaga general Valerij Zalužni.
Njegovu poruku prati video koji prikazuje ukrajinske trupe kako se pripremaju za bitku kao i poruke za dizanje borbenog morala.

Danas je pak u razgovoru za BBC i Oleksij Danilov, jedan od najviših ukrajinskih sigurnosnih dužnosnika koji je sekretar Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu Ukrajine i bliski saradnik predsjednika Volodimira Zelenskog potvrdio kako je ukrajinska vojska spremna.

Kazao je da bi ofanziva mogla započeti “sutra, prekosutra ili za sedam dana” te da ukrajinska vlada nema pravo na pogrešku u vezi s tom odlukom jer je ovo “povijesna prilika” koju ne smiju izgubiti.

Rekao da će oružane snage započeti napad kada komandanti izračunaju da ukrajinske snage mogu postići najbolji mogući rezultat, piše Slobodna Dalmacija.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo