0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C

29.05.2023 / 19:08 BiH - Potpuni apsurd

UK demantira Vladu koju vodi: Smanjenje brzine stara mjera

UK demantira Vladu koju vodi: Smanjenje brzine stara mjera
Foto: Vijesti.ba

Nakon teške saobraćajne nesreće u kojoj je život izgubila doktorica Azra Spahić, a teško povrijeđene dvije djevojke, Vlada KS jučer je održala hitnu sjednicu.

Nakon početnog dojma da se Vlada KS nije posebno snašla sa kriznom situacijom, taj dojam danas se dodatno pojačao istupima premijera Nihada Uka.

Jedna od mjera koja je izazvala najviše pažnje ali i kritika u javnosti jeste ona o smanjenju brzine sa 60 na 50 kilometara na sat tokom prolaska kroz grad.

No, premijer Uk danas tvrdi da ta mjera jučer uopšte nije donesena, već da je takva mjera planirana ranije i da je sada loše iskomunicirana.

- Meni je žao što je ova mjera možda na pogrešan način iskomunicirana.Ona je jedna od 10-ak mjera koje smo konstatovali.Želim da napomenem da ona neće direktno biti povezana sa smanjenjem ovih ubica, kabadahija koji se vozaju po gradu Sarajevu , već je ovo preventivna, generalna koju je Vlada KS svakako planirala da sprovede, rekao je
Uk.

S druge strane, ministar policije Admir Katica je u intervjuu za Klix rekao kako "policijski službenici imaju problem kada zaustave višestruke povratnike jer im Prekršajno odjeljenje Općinskog suda u Sarajevu ne odobrava oduzimanje vozila višestrukim povratnicima".

Reagirao je Općinski sud koji kaže da su sudije još od 2017. godine donosile naredbe o privremenom oduzimanju vozila, postupajući po zahtjevima MUP-a KS.

- MUP KS je u mogućnosti da na osnovu člana 22. Zakona o policijskim službenicima KS, izriče zaštitnu mjeru „Privremeno oduzimanje predmeta“ - navedeno je u saopćenju Općinskog suda u Sarajevu.

Nakon ovako oprečnih stavova, prvo između Vlade i njenog premijera, a onda i između ministra policije i suda, jasno je zašto su građani ogorčeni.

D.N

(Vijesti.ba)

Izdvajamo