8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

29.05.2023 / 23:36 Svijet - Saradnja

Razgovarali Biden i Erdogan: O avionima i Švedskoj

Razgovarali Biden i Erdogan: O avionima i Švedskoj
Foto: Vijesti.ba

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izrazio je spremnost da od SAD-a kupi borbene zrakoplove F-16, rekao je američki predsjednik Joe Biden koji je razgovarao s njim, dodavši potom da bi Washington volio vidjeti da Ankara odustane od svoga protivljenja švedskom pristupu NATO savezu.

Biden je nazvao Erdogana kako bi mu čestitao na pobjedi u nedjeljnim predsjedničkim izborima. "Razgovarao sam s Erdoganom. Čestitao sam Erdoganu. I dalje želi nekakav dogovor o F-16. Rekao sam mu da želimo dogovor sa Švedskom, pa idemo to najprije završiti. Tako da ćemo se ponovno čuti", rekao je Biden novinarima prije nego što je iz Bijele kuće otišao u Delaware.

"Razgovarat ćemo više o tome sljedeće sedmice", dodao je.

Priopćenje turskog predsjednika o pozivu bilo je kratko i manje jasno. Pisalo je da su se dva čelnika dogovorila o produbljenju suradnje po pitanju svih aspekata svojih bilateralnih veza, čija je važnost narasla još više u vrijeme regionalnih i globalnih izazova.

Turska je izrazila želju da od SAD-a kupi zrakoplove F-16 u vrijednosti od 20 milijardi dolara, no prodaja je usporila zbog prigovora američkog Kongresa, iako je Bidenova administracija iznova tvrdila da podržava prodaju.

Švedska i Finska podnijele su prošle godine zahtjev za članstvom u NATO savezu, odbacivši dugotrajne politike vojne nesvrstanosti nakon ruske invazije na Ukrajinu, no potrebno im je odobrenje svih zemalja NATO članica.

Turska je ratificirala finski pristup NATO-u krajem ožujka no nastavlja se protiviti švedskom pristupu, uz tvrdnju da Stockholm daje utočište članovima militantnih grupa koje Turska smatra teroristima. Mađarska također nije odobrila švedski pristup.

Za Washington je prioritet da Švedska pristupi NATO savezu do sredine jula kad bi se čelnici saveza trebali naći na samitu u Litvi.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo