10°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

30.05.2023 / 08:37 Zanimljivosti - Funkcionalna umjetnost

Nakši art: Dekoracije prozračnog dizajna i beskonačnih šara

Nakši art je firma sa sjedištem u Tešnju i u velikoj je ekspanziji kad je posao u pitanju.

Njene ideje se zasnivaju na ideji „funkcionalne umjetnosti“, odnosno umjetnosti kao dijelom svakog čovjeka u svakodnevnom životu i okruženju kroz prostor i oblik.

Prvobitna djelatnost ove firme zasnivala se na oslikavanju enterijera islamskih sakralnih objekata, džamija, spomen obilježja...

Vremenom, ideja se proširila na ostale dijelove enterijera džamija kao što su mihrabi, minberi, ograde, ćursevi pa čak ilusteri.

„Ornamentacija površine razgrađuje materiju“

Temeljni pricip islamskog stila potiče iz ideje o razgradnji materije. Ideja o transformaciji je stoga od najveće važnosti.

Ornamentacija površine bilo koje vrste, bilo kojim medijem, beskonačnom šarom služi istoj svrsi: da prikrije i „razgradi" materiju, bio to arhitektonski monument ili mala kutijica. Rezultat je svijet koji nije odraz stvarnog objekta, nego je svijet preklopljenih elemenata koji služi transcendenciji kratkotrajnog i ograničenog individualnog postojanja umjetničkog djela, povlačeći ga u veći i jedini pravi svijet, beskonačnog i trajnog.

Ova ideja posebno je naglašena u arhitektonskoj dekoraciji. Čvrsti zidovi su prerušeni u gips i dekorativne pločice, svodovi i lukovi su prekriveni cvijetnim i epigrafskim ornamentima koji razgrađuju njihovu strukturalnu snagu i funkciju, dok su kupole popunjene prozračnim dizajnom beskonačnim šarama, koje tako uspijevaju odagnati čvrstoću kamena i zidova i dati im poseban kvalitet, kao da je kristalizacija dizajna njihova jedina stvarnost.

Krećući sa ovim idejama, Nakši art iza sebe zaista ima divno ukrašene džamije, jedinstvenog izgleda i originalnog dizajna.

Sigurnim investiranjem počeli su sa obradom različitih materijala, drveta, metala, kamena itd, te su se opremili sa različitim CNC masinama i drugim aparatima. Kreću sa tačke umjetnosti, umjetnost je živa i treba da obuhvata svaki segment čovjekovog života. Ne zovu se stolarima, ali obrađuju drvo, ne zovu se kamenorescima ali obrađuju kamen, ne zovu se variocima ali vare metal. Njihove ideje su originalne i pune potencijala. Vremenom, iskazali su interesovanje za stambene objekte te su dizajnirali i počeli raditi stolove, sećije, dekorativne panele kao pregrade, ograde za terase itd.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo