-2°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

30.05.2023 / 10:46 Tenis - Oglasio se organizator RG-a

Hoće li Đoković biti kažnjen zbog poruke o Kosovu?

Hoće li Đoković biti kažnjen zbog poruke o Kosovu?
Foto: Vijesti.ba
Novak Đoković je nakon dva i pol sata igre bio bolji od 114. tenisera svijeta, Amerikanca srpskog porijekla Aleksandra Kovačevića, rezultatom 6:3, 6:2, 7:6, te se plasirao u drugo kolo Roland Garrosa.

Nakon pobjede je treći nositelj turnira ispisao poruku na kameri koja je glasila "Kosovo je srce Srbije! Stop nasilju" i time izazvao brojne komentare.



"Nisam političar i nemam namjeru ulaziti u političke rasprave. Osjetljiva je tema i naravno da me jako boli što se događa na Kosovu. Naši ljudi su protjerani iz općina. Najmanje što sam mogao učiniti je ovo. Osjećam odgovornost kao javna osoba. Kao sin čovjeka koji je rođen na Kosovu, osjećam dodatnu odgovornost iskazati podršku narodu i Srbiji. Mnogi ne znaju što budućnost nosi Kosovu i srpskom narodu i vrlo je bitno pokazati slogu i podršku u ovakvim situacijama. Ne znam što će biti i ne znam hoće li me kazniti", rekao je Đoković i dodao da je on uvijek bio protiv ratova i nasilja, prenosi Index.



Teniski savez Kosova tražio kaznu, Roland Garros poručio da nema kazne

Odmah se oglasio Teniski savez Kosova i poručio da će tražiti kaznu za Đokovića.

"Srpski teniser Novak Đoković nastavio je sa svojim nacionalističkim i šovinističkim ponašanjem provocirajući državu Kosovo. Takvo ponašanje se ne može opravdati i tražit ćemo da ga kazne Roland Garros i ATP."

Međutim, čini se da će Đoković izbjeći kaznu jer su se organizatori Roland Garrosa oglasili za Reuters i rekli da ne postoji pravilo koje govori igračima što smiju reći ili što ne smiju reći.

Slučaj Čavić


Srpski Blic je podsjetio na slučaj plivača Milorada Čavića, koji je 2008. na Evropskom prvenstvu u Eindhovenu, nakon zlata na 50 metara leptir, na dodjelu medalja stigao u majici s natpisom "Kosovo je Srbija". Evropska plivačka federacija tada ga je momentalno suspendirala, oduzela mu zlato i diskvalificirala iz preostalih disciplina.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo