8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

30.05.2023 / 16:27 Ekonomija -

Premijer Nikšić sa direktoricom USAID-a o prioritetima Vlade FBiH

Premijer Nikšić sa direktoricom USAID-a o prioritetima Vlade FBiH
Foto: Vlada FBiH
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić susreo se danas u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu s direktoricom misije USAID-a u BiH Courtney Chubb ...

... s kojom je razgovarao o aktuelnim projektima, te  budućoj saradnji Federalne vlade i ove američke razvojne agencije.

Premijer Nikšić je zahvalio na dosadašnjoj bezrezervnoj podršci koju USAID pruža zemlji, ocijenivši je jednim od najvažnijih međunarodnih partnera.       

Direktoricu USAID misije je upoznao o predstojećim aktivnostima Vlade FBiH kada je u pitanju vladavina prava, što se primarno odnosi na borbu protiv korupcije. U tom pravcu istakao je veoma bitnim što skorije formiranje posebnih odjela pri Vrhovnom sudu FBiH i Federalnom tužilaštvu.

- Opredjeljeni smo da odmah krenemo sa provođenjem Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH. Uskoro ćemo organizirati sastanak sa rukovodstvom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Važno nam je formiranje posebnih odjela Vrhovnog suda i Tužilaštva u FBiH. Opredjeljenje Vlade Federacije je da to uradimo što prije i na tome ćemo insistirati na sastanku sa VSTV-om. Vjerujem da ćemo dobiti najbolje kadrove koji će se uhvatiti u koštac sa tim predmetima - kazao je premijer.



Također, informirao je gošću o stavu Federalne vlade za važnost donošenja zakonskih rješenja koja se odnose na zaštitu prijavitelja korupcije i sukob interesa u koje će, kako je naglasio, biti inkorporirana najbolja svjetska praksa i demokratski standardi.

Na sastanku je razgovarano i o ekonomskoj saradnji Vlade Federacije BiH i USAID-a s posebnim fokusom na energiju i turizam, a kao izuzetno važnim projektom ocijenjeno je i donošenje zakona o južnoj interkonekciji koji je u parlamentarnoj proceduri.

Direktorica USAID-ove misije čestitala je premijeru Nikšiću na imenovanju, ističući važnost opredjeljenja premijera i Vlade FBiH u borbi protiv korupcije.

Upoznala je federalnog premijera o sredstvima koje je američka vlada stavila na raspolaganje našoj zemlji za brojne namjene, koje pored unaprjeđenja vladavine prava, uključuju i oblasti energije i turizma.  Kako je istakla direktorica Chubb, oblasti energije i turizma, uz uvezivanje i saradnju s bosanskohercegovačkom dijasporom, predstavljaju ogroman potencijal naše zemlje.

Naglasila je da osim finansijske pomoći, USAID i američka vlada stoje na raspolaganju Vladi Federacije BiH i kada je u pitanju ekspertiza, tehnička pomoć i obuka u ovim oblastima.

Premijer Nikšić također je dao i punu podršku USAID-ovom projektu „Platforma za mir“, koju je do sada potpisalo oko sedamdeset načelnika i gradonačelnika u BiH, istakavši ovom prilikom puno opredjeljenje Vlade Federacije BiH ka projektima koji su usmjereni ka boljim odnosima i budućnosti BiH, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo