7°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

30.05.2023 / 22:36 Politika - Forum u Bratislavi

Konaković: EU je u BiH deceniju spavala, Dodik je politička realnost

Konaković: EU je u BiH deceniju spavala, Dodik je politička realnost
Foto: Facebook

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH, učestvovao je na panelu posvećenom proširenju EU na Zapadni Balkan koji se održava u Bratislavi u okviru ovogodišnjeg Globsec Foruma.

Tamo je poručio da je EU u BiH proteklu deceniju provela u spavanju što su iskoristile Kina i Rusija.

Govorio je i o porastu euroskepticizma, posebno nakon dešavanja sa Sjevernom Makedonijom.

- Kolega Osmani i ostali su uradili odličan posao i ne napreduju brzo. Na drugoj strani mi smo svjesni naših grešaka, ali Evropska zajednica u mojoj državi je spavala deceniju, nije radila ništa, nula. Rusija, Kina i druge države su se kretale okolo, nudile novac, projekte, ostvarivale uticaj na političkoj sceni i sada možemo izmjeriti nije isto. Sada smo svi svjesni, da naše države pripadaju Evropu, Mi živimo u srcu, a ne ćošku Evrope", rekao je Konaković i dodao:

- Mi znamo da nismo učinili ništa od 14 ključnih prioriteta i da smo u isporučili nula. Sada imamo novo Vijeće ministara, najbrže ikada izabrano u historiji, izglasano samo tri mjeseca nakon izbora. To nije uobičajno čak ni u vašim zemljana, a u mojoj državi nije ni normalno. Počeli smo usvajati mnoge dokumente, amandmane na zakone iz 14 prioriteta - rekao je Konaković.

Američki profesor Edward Joseph pitao je Konakovića da prokomentariše poteze predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorada Dodika.

- On je bio u Rusiji i imao sastanak s Putinom. U isto vrijeme SNSD je podržao reforme iz 14 prioriteta. To je komplikovano, ali to je politička realnost u Bosni i Hercegovini. Znate Ustav. Dodik ima četiri čovjeka u Domu naroda, od pet iz Kluba Srba. Dva su nam potrebna za izglasavanje. Bez njega, mi ne možemo usvojiti budžet. Sve će stati. Zato pravimo kompromise. Nije lako. Možda ćemo izgubiti izbore, ali ne brinem o tome. On je politička realnost. Ako neko zna kako se nositi s njim i izvesti ga iz Bosne, podržavam ideju - kazao je Konaković.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo