-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 2°C

31.05.2023 / 10:23 BiH - AVP

Vanredno hidrološko stanje na srednjem i donjem dijelu sliva rijeke Bosne

Vanredno hidrološko stanje na srednjem i donjem dijelu sliva rijeke Bosne
Foto: arhiv

Iz Agencije za vodno područje rijeke Save Sarajevo (AVP) saopćeno je da je vanredno hidrološko stanje na srednjem i donjem dijelu sliva rijeke Bosne.

Prestanak padavina tokom protekle noći uslovio je stagnaciju i blago opadanje vodostaja na većini hidroloških stanica na srednjem i donjem dijelu sliva rijeke Bosne.

Izuzetak je rijeka Spreča gdje bilježe porast vodostaja na HS Karanovac, zbog ispuštanja vode na akumulaciji Modrac.

Prema posljednjem izvještaju Agencije, danas i narednih dana očekuje se nestabilno vrijeme, ali količina padavina ne bi trebala izazvati ozbiljnije posljedice. Prema rezultatima simulacija prognostičkih sistema, očekuje se povlačenje vode u korita i stabilizacija vodostaja u rijekama.

Na svim ostalim stanicama, na vodnom području rijeke Save u FBiH, uglavnom se bilježi opadanje vodostaja i normalno hidrološko stanje. Blagi porast vodostaja je na neposrednom slivu rijeke Save u odžačkoj i srednjoj Posavini. Prema trenutnim rezultatima simulacije prognostičkih sistema, prognozira se stabilno hidrološko stanje i na tom području.

Iz Agencije sugerišu nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučuju pojačan oprez.

Nadležne službe civilne zaštite treba da upozore stanovništvo, na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte, da je opasno prilaziti obalama obzirom na moguće povećanje dubine i brzine vode u rijekama.

Trebalo bi da mi daju pravovremeno obavještenje, sa uputama i smjernicama. Na osnovu toga, stanovništvo bi bilo u mogućnosti (prije eventualne poplave) provesti mjere samozaštite u cilju smanjena i preduprjeđenja eventualnih šteta od poplava po njih i njihova materijalna dobra.

Informacije o aktuelnim izmjerenim vodostajima na svim hidrološkim stanicama na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH dostupne su na internet stranici Agencije za vodno područje rijeke Save: www.voda.ba.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo