9°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

31.05.2023 / 11:23 Politika - Dom naroda

Džaferović: Krišto potvrdila - Istočna interkonekcija ide, Južna ništa

Džaferović: Krišto potvrdila - Istočna interkonekcija ide, Južna ništa
Šefik Džaferović / Vijesti.ba
U Sarajevu je počela sjednica Doma naroda BiH.

Delegat Šefik Džaferović (SDA) pitao je da mu se pojasni kakva je odluka Vijeće ministara donesena kada je u pitanju Južna, a kakva kada je u pitanju Istočna interkonekcija.

Odgovorila je predsjedavjuća VM BIH Borjana Krišto te kazala da se za Istočnu interkonekciju zadužilo resorno ministarstvo da se dokument uputi u dalju proceduru Predsjedništvu BIH, a da je što se tiče Južne interkonekcije, Vijeće ministara podržalo projekt i pozvalo Vladu FBIH da žurno donese zakon.

Replicirao je Džaferović i naglasio da se iz odgovora Borjane Krišto može zaključiti da je Vijeće ministara postupilo različito - da se po pitaniu Istočne  interkonekcije  ušlo  u formalno-pravnu proceduru potpisivanja sporazuma sa Srbijom, dok po pitanju Južne interkonekcije odluka formalno pravno ne znači ništa.

- Dakle nije istina da se radi o historijskoj sjednici, da su riješene obje interkonekcije. Suštinski su to različite odluke. Istočna ide, a Južna ima podršku i vidjećemo hoće li ići. To su dometi te historijske sjednice, kako su je neki nazivali.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo