8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

31.05.2023 / 13:20 Svijet - Angus Campbell

SAD upozorile Australiju na kršenja ljudskih prava u Afganistanu

SAD upozorile Australiju na kršenja ljudskih prava u Afganistanu
Angus Campbell / Vijesti.ba
Vojni zapovjednik australskih oružanih snaga izjavio je u srijedu da su ga Sjedinjene Države upozorile u 2021. kako optužbe da su vojnici australskih specijalnih snaga ubijali zatvorenike i civile u Afganistanu ...

... mogu pokrenuti zakon koji zabranjuje pomoć Sjedinjenih Država.

Sjedinjene Države najveći su partner Australije u sigurnosnom savezu.

Načelnik Odbrambenih snaga Angus Campbell poručio je parlamentarnom odboru da je u martu 2021. primio pismo vojnog atašea Sjedinjenih Država u Canberri u kome se izlaže zabrinutost SAD-a.

Četverogodišnja istraga, poznata kao Breretonov izvještaj, otkrila je 2020. da su australske specijalne snage navodno ubile 39 nenaoružanih zatvorenika i civila u Afganistanu. Australija je kao rezultat toga uputila 19 sadašnjih i bivših vojnika na potencijalno krivično gonjenje.

Campbell je, odgovarajući na pitanja komiteta, potvrdio da je primio pismo od američkog vojnog atašea, i u njemu se navodi da bi "taj izvještaj, pošto ima vjerodostojne informacije o navodima o onome što bi Sjedinjene Države nazvale grubim kršenjem ljudskih prava, mogao - može pokrenuti razmatranja Leahyjevog zakona u vezi s odnosom između oružanih snaga Sjedinjenih Država i partnerske jedinice ili organizacije."

Nije bilo trenutnog odgovora na zahtjev američkoj ambasadi u Canberri za komentar.

Campbell je kazao da je jedinica u pitanju ili komanda specijalnih operacija ili puk specijalnih zračnih službi. Jedan australski vojnik je prilagodio svoju poziciju kao rezultat "pitanja da li se mogu pojaviti problemi s Leahyjevim zakonom”, dodao je on.

Leahyjev zakon zabranjuje američkoj vladi da koristi sredstva ili pomaže jedinicama stranih snaga sigurnosti kada postoje vjerodostojne informacije o grubom kršenju ljudskih prava.

Prema podacima američke vlade, pomoć se može nastaviti ako vlada poduzme efikasne korake da privede odgovorne pred lice pravde.

Campbell je rekao da tadašnji i sadašnji ministar odbrane Richard Marles nije znao za pismo.

Vojno učešće Australije u Afganistanu počelo je u septembru 2001. i nastavilo se do sredine juna 2021., što je najduži angažman Australije u oružanom sukobu, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo