4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

31.05.2023 / 15:19 BiH - Ekskluzivno

Ahmić za Vijesti pojasnio suštinu presude: Kako smo došli do dokumenata tajnih službi Srbije!

Ahmić za Vijesti pojasnio suštinu presude: Kako smo došli do dokumenata tajnih službi Srbije!
Foto: Vijesti.ba

Sud je potvrdio agresiju Srbije i Hrvatske na BIH, ali i namjeru činjenja zločina i etničkog čišćenja ...

Haški tužitelj Serge Brammertz je nakon presude Jovici Stanišiću i Frenkiju Simatoviću izjavio da je ovo dokaz da nije bio građanski rat, nego agresija na Bosnu i Hercegovinu.

Oficir za vezu s Tribunalom u razgovoru za Vijesit.ba kaže da su uvijek bile neke špekulacije koje su se javljale s tim u vezi, da li je sud presudio ili nije presudio.

- Uvijek se mora naglasiti da je sud zadužen za utvrđivanje individualne odgovornosti. Ali sud je istovremeno utvrđivao i dvije stvari koje su bile u njegovom mandatu. A to je pod jedan - da utvrđuje stanje konflikta u Bosni i Hercegovini. Sud je shodno članu 2 statuta utvrdio, da je u Bosni i Hercegovini bio međunarodni konflikt, gdje su Srbija i Hrvatska bili agresori. To se nalazi u 8 presuda. A druga stvar je UZP, kao vid i oblik krivične odgovornosti, kaže Ahmić i pojašnjava:

- Mi smo imali nekoliko presuda, gdje se spominju Slobodan Milošević i Franjo Tuđman. Ali sada nakon ove presude 'šestorci', pravosnažno je utvrđeno da je Franjo Tuđman bio na čelu UZP-a. Sada imamo u ovom postupku da je Slobodan Milošević bio na čelu UZP-a, zajedno sa spomenutim u ovoj presudi. Faktički tri su neka nivoa koja govore o onome što se dešavalo u Bosni i Hercegovini

 

On navodi da je već na osnovu ranijih presuda bilo utvrđeno da je na BIH bila izvršena dvostrka agresija.

- Utvrđivanje međunarodnog konflikta to je jedna šira definicija od same agresije. Međunarodni konflikt podrazumijeva dosta toga, čak on podrazumijeva i stanje okupacije dijela Bosne i Hercegovine. I utvrđeno je u novijim presudama koje su bile, da su i Srbija i Hrvatska u stanju međunarodnog konflikta izvršile okupaciju BiH. Tako da smo mi to imali u ranijim presudama, navodi Ahmić i dodaje:

- A sada što se tiče UZP-a, ovo je izrazito važno: jedna je stvar utvrđivanje stanja konflikta ili agresije ili okupacije BiH. Ovdje je važno napomenuti utvrđivanje UZP-a. Npr. jedna država može napraviti agresiju na drugu državu ili okupaciju. Ali nije tu u premisi da se mora „napraviti zločin“ tokom toga. Ovdje je rečeno da je pored međunarodnog konflikta postojao zločinački poduhvat. To jeste da uprostimo, plan da se istrijebe svi oni koji nisu Srbi, to jeste oni koji nisu Hrvati. To je priča. I s ovom pričom smo to zaokružili.

 

Presudom je utvrđeno da je Služba državne bezbednosti Srbije finansirala Arkanove trupe koje su ubijale po BIH, potvrđeno je da su Stanišić i Simatović odgovorni za ubistva Bošnjaka u Trnovu.

- To su ključne činjenice, ovdje se presuđivalo dvojici prvih ljudi Službe državne bezbednosti Srbije. Jedne organizacije, pored policije i vojske i svih ostalih sistema suradnje koje su oni imali sa Vojskom RS. Jer tajna služba ima svoj pipke koji su sami po sebi tajni. Ja ću naglasit da utvrđivanje odgovornosti šefova tajnih službi, to je jedan težak zadatak za dokumentovanje. Jer ko bi se usudio dokumentovati šta rade šefovi tajnih službi. Zadatak svake službe, pogotovo one koja se bavi zločinom, jeste da sakrije svoje tragove, kaže Ahmić i dodaje:

- Ja bih iskoristio ovu priliku i zahvalio se svim onim koji su radili. Ali najviše se zahvalio i pohvalio službu državne bezjednosti Bosne i Hercegovine. Sve te direktore koji su bili, svako od njih je dao svoj doprinos. A to su i FOS i OSA-a. Jer njihov doprinos je ogroman. Naravno tu su i druge sve institucije. Ali da bi se vi mogli nositi i skupljati dokaze koji su tajni, mi smo morali da uradimo sve da skupimo takve dokaze. A to smo mogli samo preko naše službe. I ja im to ovom prilikom i čestitam.

Ahmić u razgovoru za Vijesit.ba konstatuje da je Tribunal opravdao svoje osnivanje.

- Želim ovo prilikom da se zahvalim predstavnicima porodica žrtava. To nije floskula, to nije nikakva priča. Nego zaista od srca, jer svi oni koji su ovdje svjedočili a i oni kojoj su godinama ovdje dolazili. I koji su podržavali ovaj Tribunal danas mogu biti ponosni i zadovoljni. Istina je da žrtva ne može nikada biti zadovoljna ali danas mislim da je dobar dan za njih. Što se tiče našeg rada ovdje, napomenuo bih da je gospođa Vasvija Vidović, bila prvi oficir za vezu. Kada je bilo najteže, kada se uspostavljao sistem. I kada niko nije znao šta će biti od tog tribunala, i niko nije davao šanse da će taj projekat da uspije. Tih nekoliko godina koje je ona provela kao oficir za vezu, su bile ključna osnova. Ja sam nju naslijedio i zahvaljujući toj osnovi mi smo mogli dalje da radimo i djelujemo. I to je bio jedan državni sistem. Ja bih to nazvao pobjedom bosanskog društva, kaže Ahmić i zaključuje:

- I sada želim nešto da kažem što nisam nikada ranije nisam rekao. Jer govorimo o pripadnicima obavještajne službe, FOS-a, OSA-e, a to su i članovi Predsjedništva BIH, koji su bili direktno odgovorni za naš posao. Od prvog do zadnjeg člana Predsjedništva BIH, koji su bili šefovi ovog Ureda. Oni su uradili sve što su mogli i sa političkog i s operativnog aspekta. Od rahmetli Alije Izetbegovića do danas Denisa Bećirovića. Svi su davali podršku u bitnim momentima. Kada je nešto tako kompaktno, uspjeh ne može da izostane.


S.Ć

(Vijesti.ba)

Izdvajamo