3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

31.05.2023 / 15:24 Politika - Izjava za Vijesti.ba

Konaković o novom planu EU: Najbolja poruka za BiH iz Brisela

Konaković o novom planu EU: Najbolja poruka za BiH iz Brisela
Foto: Vijesti.ba

Nakon što je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen danas predstavila novi plan za Balkan, od kojeg će konkretnu ekonomsku korist imati građani BiH, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković...

...kazao je za Vijesti.ba da je nakon vijesti o kandidatskom statusu za BiH danas stigla najbolja poruka iz Brisela. 

- Možemo slobodno reći da je ovo jedan zaista divan dan i jedna ozbiljna i snažna poruka. Potvrđuje koliko je važno komunicirati i predlagati. Od prve posjete Briselu mi imamo isti kurs i znamo šta od EU mi očekujemo, uz naravno svijest da moramo isporučiti barem dio naših obaveza kad je riječ o 14 ključnih prioriteta. Ovo je i posljedica dobre komunikacije unutar naš šest ministara vanjskih poslova koji smo, čini mi se, jednim glasom isporučili neke svoje stavove Briselu i EU. Ono što je rekla der Leyen je još jedna potvrda te dobre komunikacije i još jednom pružene ruke od strane EU, kaže Konaković 

Navodi da je ovo konkretna ekonomska korist za građane BiH.

- Ovih dana vrtio se klip našeg nastupa u Bratislavi na GLOBSEC-u i na nekoliko nastupa prije na sastancima sa ministrima vanjskih poslova EU, na kojima smo govorili da shvatamo taj administrativni, kompleksni put naših zemalja prema EU, ali da istovremeno očekujemo jednu snažnu, ekonomsku podršku, projektnu, da se našim tržištima pomogne, da budu konkurentna evropskim, da se očekuje viši nivo investiciji. Od riječi do riječi je danas Von der Leyen potvrdila da su naši zahtijevi i stavovi bili potpuno opravdani, kaže Konaković.

Ministar vanjskih poslova kaže da nastavljaju sa konkretnim idejama. 

- Imamo puno prostora za te pristupne fondove koji bi nam trebali olakšati prije svega investicije od kojih će građani BiH imati koristi, učestvovati u poboljšanju našeg BDP-a i kreiranju novih radnih mjesta. Mnogo je dobrih prilika, mnogo je prostora i potencijala u BiH, to je još jedna teza koju mi zagovaramo. Nama više ne treba pomoć, mi ne prosimo pomoć po svijetu, trebaju nam partneri koji će nam pomoći da iskoristimo svoje potencijale na najbolji mogući način. Mislim da je ovo jedna ozbiljna i mislim najbolja poruka koju smo do sada iz Brisela dobili, pored ove o kandidatskom statusu. Ovo je vrlo konkretna stvar. Mi smo spremni da prezentiramo potencijale, iskoristimo fondove, ponudimo vrlo ozbiljne projekte, a ovo znači da će nas EU u tome podržati, kaže Konaković za Vijesti.ba.

Podsjetimo, riječ je o planu za ekonomski rast koji se temelji na četiri stupa. Prvi je približiti zapadni Balkan jedinstvenom evropskom tržištu, drugi stup je produbiti ekonomsku integraciju unutar regije, treći je ubrzanje reformi i četvrti povećanje pretpristupne pomoći.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo