8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

31.05.2023 / 15:39 Rat u Ukrajini - Rusko ministarstvo odbrane

Rusija tvrdi da je uništila 'posljednji ukrajinski ratni brod'

Rusija tvrdi da je uništila 'posljednji ukrajinski ratni brod'
Foto: Twitter

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je u srijedu da su njegove snage uništile ukrajinski "posljednji ratni brod" prije dva dana u luci Odesa u raketnom napadu, iako iz Kijeva nije bilo odmah komentara o sudbini plovila.

- Posljednji ratni brod ukrajinske mornarice, Jurij Olefirenko, uništen je na ratnom brodu na vezi u luci Odesa - kazao je portparol ministarstva odbrane Igor Konašenkov na dnevnom "brifingu o ratu".

Rekao je da je brod pogođen "visoko preciznim oružjem" - fraza koju on koristi za rakete - 29. maja, ali nije pružio više detalja.

Ukrajinske oružane snage nisu odmah odgovorile na zahtjev za komentarom.

Ukrajinski zvaničnici saopćili su u ponedeljak da je Rusija izbacila pet letjelica iz pogona u napadu na vojni cilj u zapadnoj Ukrajini i izazvala požar u crnomorskoj luci Odesa u teškim zračnim napadima u ponedeljak ujutru.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti svjedočenja s bojnog polja, obje strane.

Rusko ministarstvo odbrane također je u srijedu saopćilo da su njegove snage potisnule ukrajinske jedinice s položaja oko naselja Krasnohorivka i Jasnjuvata u istočnoj ukrajinskoj oblasti Donjeck, za koju Moskva tvrdi da je anektirala.

Ministarstvo je saopćilo da se "žestoke borbe" nastavljaju oko Avdivke, velikog grada koji se nalazi između dva naselja, koji je u velikoj meri sravnjen sa zemljom tokom višemjesečnih borbi.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo