8°C
Mostar 10°C
Tuzla °C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

31.05.2023 / 16:42 Politika - Željko Komšić

Ako se nagradi projekat 'srpskog sveta', presuda ostaje mrtvo slovo na papiru

Ako se nagradi projekat 'srpskog sveta', presuda ostaje mrtvo slovo na papiru
Foto: Vijesti.ba

Presuda Stanišiću i Simatoviću je konačna pravna osuda projekta Velike Srbije iza kojeg su devedesetih stajale obavještajne strukture susjedne Srbije, kao i presuda aktuelnom projektu takozvanog "srpskog sveta" iza kojeg, također, stoje sadašnje obavještajne i političke strukture Srbije.

Navodi se ovo u reakciji člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

- Između te dvije strukture ne postoji nikakav diskontinuitet i to treba uzeti u obzir kada se razmatra trenutna politička situacija na Zapadnom Balkanu, gdje mir očito visi o koncu, a ponajviše ga ugrožavaju oni koji tako često govore o potrebi očuvanja mira, o njihovim naporima u tome smislu. Kada pogledate ko o tome govori, stiče se dojam da od zagovornika "srpskog sveta" nema većih mirotvoraca. Ali to nije tako, kaže Komšić i dodaje:

- Da nije tako, to znaju i pojedini dijelovi međunarodne zajednice koji blagonaklono gledaju na projekat "srpskog sveta", koji je samo nastavak projekta Velike Srbije. Kada kažem blagonaklono, mislim na njihovu stratešku odluku da preko leđa Bosne i Hercegovine zadovolje iste ove velikodržavne aspiracije koje su definitivno i konačno proglašene zločinačkim. Toj blagonaklonosti u zadnje vrijeme svjedočimo gotovo sa nevjericom.

Komšić zaključuje da se "ipak, nadam da upravo ti dijelovi međunarodne zajednice u budućem razvoju političkih odnosa na Zapadnom Balkanu, neće pribjeći tome da, suštinski, u političkom smislu nagrade projekat koji je konačnom presudom Stanišiću i Simatoviću osuđen.

- U protivnom, i ova presuda ostaje samo mrtvo slovo na papiru, poručuje Komšić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo