8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

31.05.2023 / 16:49 Regija - MPU Hrvatske

Stanišić i Simatović nisu osuđeni za sve zločine počinjene na teritoriju Hrvatske

Stanišić i Simatović nisu osuđeni za sve zločine počinjene na teritoriju Hrvatske
Foto: MPU

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa i uprave izražava žaljenje što Jovica Stanišić i Franko Simatović nisu osuđeni za sve zločine počinjene na teritoriju Republike Hrvatske te podsjeća kako se radi o najtežim i najokrutnijim zločinima velikosrpskog režima počinjenim u Vukovaru i Škabrnji.

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove preinačilo je presudu Raspravnog vijeća i pravomoćno osudilo Jovicu Stanišića i Franka Simatović za zločine počinjene na teritoriju Bosne i Hercegovine, kao i za ubIstvo civila u Daljskoj Planini u Republici Hrvatskoj u junu 1992. na kaznu zatvora od 15 godina, navodi u priopćenju hrvatskog Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Presudom Žalbenog vijeća utvrđeno je da su, kao sudionici udruženog zločinačkog poduhvata, visoki dužnosnici Službe državne sigurnosti Republike Srbije Stanišić i Simatović krivi za etničko čišćenje nesrpskog stanovništva s područja u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Ostali sudionici tog udruženog zločinačkog poduhvata su Slobodan Milošević, Milan Martić, Milan Babić, Goran Hadžić, Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić i Željko Ražnatović (Arkan), navodi se u priopćenju.

"Ministarstvo pravosuđa i uprave ipak izražava žaljenje što Jovica Stanišić i Franko Simatović nisu osuđeni za sve zločine počinjene na teritoriju Republike Hrvatske. Podsjećamo radi se o najtežim i najokrutnijim zločinima velikosrpskog režima počinjenim u Vukovaru i Škabrnji. Ujedno, podsjećamo da je postojanje udruženog zločinačkog poduhvata za zločine počinjene na području Republike Hrvatske utvrđeno i u presudama protiv Milana Babića i Milana Martića u kojima su uz najviše dužnosnike Republike Srbije, predvođene Slobodanom Miloševićem, također sudjelovali i Jovica Stanišić i Franko Simatović“, priopćeno je iz hrvatskog Ministarstva pravosuđa i uprave.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo