9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

31.05.2023 / 18:58 Politika - Visoki predstavnik

Schmidt: Procesuirati preostale predmete ratnih zločina

Schmidt: Procesuirati preostale predmete ratnih zločina
Foto: Vijesti.ba

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt kazao je danas da je konačna presuda u predmetu Jovice Stanišića i Franka Simatovića posljednja velika presuda Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

- Nadam se da će ova presuda pomoći preživjelima i porodicama žrtava da nađu barem malo mira i pronađu spokoj nakon užasa koje su doživjeli tokom 1990-ih. Ovom presudom ispunjava se zadaća Mehanizma koja se odnosi na procesuiranje predmeta najtežih zločina počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavije - napisao je Schmidt na Twitteru.

Međutim, podvukao je da to ne može značiti da će oni koji su počinili ove zločine, a kojima još nije suđeno, ostati nekažnjeni, nego je potrebno osigurati da domaći sudovi efikasno procesuiraju preostale predmete ratnih zločina.

- Procesuiranja predmeta pred pravosudnim institucijama je također u interesu društva u cjelini. Neophodno je utvrditi historijske činjenice, što će omogućiti da se govori istina, da se odbace suprotstavljeni narativi i da se podstiče pomirenje - zaključio je Schmidt.

Jovica Stanišić i Franko Simatović, bivši rukovodioci Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, oglašeni su krivim za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, konkretnije u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu, Bosanskom Šamcu i Sanskom Mostu, te odgovornim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) kao i za ubistvo počinjeno na jednom lokalitetu u Hrvatskoj u junu 1992. godine, te osuđeni na po 15 godina zatvora.

Radi se o konačnoj presudi koju je Jovici Stanišiću, bivšem šefu Službe državne bezbjednosti Srbije, i Franku Simatoviću, nekadašnjem komandantu Jedinice za specijalne operacije (JSO), nakon obnovljenog postupka, izrekao Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS).

Žalbeno vijeće je, istovremeno, zaključilo da su Stanišić i Simatović odgovorni za udruženi zločinački poduhvat (UZP) s ciljem prisilnog i trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva iz velikih dijelova Hrvatske i tokom rata u BiH (1992-1995.) i to putem počinjenja ubistava, deportacije i nehumanih djela, odnosno prisilnog premještanja i progona.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo