29°C
Mostar 33°C
Tuzla 33°C
Banja Luka 25°C
Bihać 29°C

31.05.2023 / 21:32 BiH - Mostar

Inicijativa SDP-a da se obustavi gradnja muzeja HVO bez podrške

Inicijativa SDP-a da se obustavi gradnja muzeja HVO bez podrške
Foto: FENA

Inicijativa SDP-a BiH da se obustavi gradnja muzeja HVO-a na heliodoromu i da se premjesti na drugu lokaciju nije dobila potrebnu većinu na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara.

Inicijativu je podržalo 14 vijećnika, protiv je bilo 13, a tri su vijećnika bila suzdržana.

- Ta tema je kompletno promašena, razočaran sam što je uopće krenula ta inicijativa od strane SDP-a da se tu ne izgradi muzej. Radi se o odluci predsjedništva ove države, o odluci Ministarstva obrane BiH, onoga što uopće nije tema grada Mostara. Radi se o čistom politikanstvu od strane SDP-a koji žele od toga napraviti političku temu. Tri pješačke pukovnije Oružanih snaga BiH koje postoje baštine sva tri naroda u ovoj države i mislim da se s pijetetom trebamo odnositi prema tim temama te ih vrlo oprezno komunicirati jer još uvijek postoje ljudi koji od toga žele praviti cirkus i političke teme – kazao je novinarima ranije danas mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

Odluku o osnivanju muzeja HVO donijelo je Ministarstvo obrane BiH. Prema toj odluci, u naredne tri godine bit će uloženo ukupno 540.000 KM, a muzej se gradi u vojarni „Stanislav Baja Kraljević“, južno od Mostara.

Za Bošnjake je sporna lokacija gradnje s obzirom da je u proteklom ratu na tom mjestu bio logor za Bošnjake.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo