16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

01.06.2023 / 07:42 Svijet - Washington

NASA održala prvi javni skup o NLO-ima

NASA održala prvi javni skup o NLO-ima
Foto: AFP
Na rijetko viđenom javnom skupu u Washingtonu, panel stručnjaka koje je NASA odabrala da prouče osjetljivo pitanje NLO-a, u srijedu je ponovno istaknuo da treba prikupiti više informacija kako bi se mogle objasniti te pojave.

“Postojeći podatci i izjave očevidaca nisu dovoljni za donošenje uvjerljivih dokaza o naravi i o podrijetlu pojedinog događaja”, rekao je David Spergel, astrofizičar koji predsjeda panelom. “Trebaju nam visokokvalitetni podatci”.

Na ljeto se treba objaviti izvješće u kojemu će se opisati kako to ostvariti.

NASA je lani najavila početak istraživanja i u oktobru je u tu svrhu imenovala najmanje 16 stručnjaka. Među njima su ugledni znanstvenici, ali i čelnici američkog regulatora za civilno zrakoplovstvo (FAA) te bivši astronaut Scott Kelly.

Njihova zadaća nije prebrojiti “neidentificirane anormalne pojave” – kako se službeno nazivaju – da bi se objasnili pojedini događaji dosad opaženi, već dati preporuke NASA-i kako će ubuduće pristupati toj temi.

Do danas je opaženo osamstotinjak neobjašnjivih pojava u zraku, rekao je u srijedu Sean Kirkpatrick, ravnatelj ureda koji se bavi tim pitanjem u okviru ministarstva obrane. No “možda su 2 do 5 posto” njih “doista abnormalne”, rekao je.

Tema je veoma ozbiljna, istaknula je u srijedu NASA, jer se istodobno tiče nacionalne sigurnosti i zračnog prometa. No potiče i veliko zanimanje javnosti zbog pojma neidentificirani leteći objekt (NLO) koji golica maštu.

“U ovom trenutku nemamo nikakva jasnog dokaza o povezanosti neobjašnjivih abnormalnih pojava i izvanzemaljskog života”, rekao je David Grinspoon, član stručnog panela.

Nicola Fox, honorarna suradnica u NASA-i, osudila je na početku skupa uznemiravanje na internetu kojega su žrtve članovi panela.

Sastanak koji je trajao nekoliko sati prenosio se u srijedu izravno na internetu, a jedan njegov dio bio je posvećen pitanjima javnosti koja su unaprijed bila upućena putem interneta.

Transparentnost je prijeko potrebna, ističe američka svemirska agencija, kako bi se “skinula stigma” s te teme.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo