0°C
Mostar 5°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 0°C

01.06.2023 / 09:41 Rat u Ukrajini - Ankara

Putin i Zelenski sa Erdoganom nakon inauguracije

Putin i Zelenski sa Erdoganom nakon inauguracije
Foto: Arhiv

Predsjednici Rusije i Ukrajine sastaće se odvojeno sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom u Turskoj, nakon njegove inauguracije u subotu, prenosi themoscowtimes.com.

„Tokom ovih posjeta, koje će Putin i Zelenski imati jedan za drugim, biće razmotren tok rata i koridor žita“, rekla je novinarka Hurijeta Hande Firat za CNN Tirk, pozivajući se na svoje izvore.

Ona je istakla da će veliki broj stranih lidera doći na Erdoganovu inauguraciju, ali da će Putin doći u „odvojenu i privatnu posjetu“. Poslije njega, Zelenski će doći u Tursku.

Erdogan je, podsjetimo, pobijedio u nedjelju u drugom krugu predsjedničkih izbora protiv opozicionog kandidata Kemala Kiličdaroglua. Erdogan će, pišu turski mediji položiti zakletvu u subotu poslije toga će održati gala večeru u Beštepeu uz učešće stranih lidera.

Prema riječima sekretara za štampu predsjednika Ruske Federacije Dmitrija Peskova, Ankara nije poslala Putinu poziv da učestvuje na inauguraciji. Portparol Kremlja je to objasnio činjenicom da u Turskoj ne postoji praksa inauguracije uz učešće šefova drugih zemalja, prenosi Danas.

Istovremeno, Peskov je naglasio da će se lični sastanak Putina i Erdogana „u nekoj perspektivi takođe održati“, ali „za sada nema informacije kada“.

Putin je 28. maja čestitao Erdoganu na reizboru, nazivajući ga „dragim prijateljem“.

Predsjednik Ruske Federacije nazvao je pobjedu turskog lidera na izborima „prirodnim rezultatom“ njegovog „nesebičnog rada“ na čelu države.

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo