10°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

01.06.2023 / 14:55 Ostali sportovi - Dan sporta

Sportske igre mladih održane u Ilijašu, Gradačcu, Banovićima i Živinicama

Sportske igre mladih održane u Ilijašu, Gradačcu, Banovićima i Živinicama
Foto: FENA

U okviru Sportskih igara mladih, Dan sporta za najmlađe učesnike održan je u Ilijašu, a takmičenja u ekipnim sportovima u Gradačcu, Banovićima i Živinicama.

Pod pokroviteljstvom Općine Ilijaš održan je Dan sporta za učenike od 1. do 5. razreda osnovnih škola sa područja ove općine. Učenici generacije i predstavnici škola upalili su plamen Igara, te se na taj način Općina Ilijaš priključila SIM gradovima regije za 2023. godinu. Djevojčice i dječaci prvo su uživali u zabavnom programu, a kasnije na takmičenjima u "Moja kravica" kupu u igri između dvije vatre i atletici.

Više od 1.000 učesnika takmičilo se i borilo za medalje, a na utrci od 60m priključila su im se djeca iz Udruženja sa poteškoćama razvoju „Budi mi drug“. Napeto je bilo na terenima u igri između dvije vatre a medalje su otišle u OŠ „Stari Ilijaš“, OŠ „Hasim Spahić“, OŠ „Srednje“ i OŠ „Podlugovi“.

Sa višegodišnjim specijalnim partnerom, Olimpijskim komitetom Bosne i Hercegovine, Igre na terenima širom BiH rade na promociji olimpijskih vrijednosti, prijateljstva, poštovanja različitosti i fair playa, a pokrovitelj regionalnih takmičenja i ove godine je Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Takmičenja u Gradačcu otvorena su "Pili" kupom, turnirom u malom nogometu za dječake u kategoriji 2012. godište i mlađi. Plasman na polufinalni turnir ostvarili su dječaci iz ekipe „Zvijezda Gradačac“. Nakon takmičenja u malom nogometu i košarci, sada već tradicionalno, održan je i turnir u odbojci. I ove godine, titulu najbolje ekipe i plasman na finale u Sarajevo izborila je domaća ekipa „Kula Gradačac“.

Nakon Gradačca, Igre su posjetile još jedan grad Tuzlanskog kantona. U Banovićima su odigrani zanimljivi susreti u okviru "Coca-Cola" kupa, takmičenja u malom nogometu za dječake i djevojčice u kategoriji 2007. godište i mlađi. Plasman na završni turnir u Sarajevu slavile su djevojčice iz ekipe „ŽFK Banovići“, dok je plasman na polufinalni turnir za dječake izborila ekipa „Kost i koža“ – osvajač zlatne medalje iz prethodne tri godine. U saradnji sa UEFA Foundation for children, Igre već četvrtu godinu rade na animiranju što većeg broja djevojčica da se bave sportom i pokažu da u svim sportskim disciplinama mogu biti jednako dobre kao dječaci.

Osim takmičenja u malom nogometu, u Banovićima je održan košarkaški turnir "Kinder joy of moving" kup za dječake i djevojčice u kategoriji 2007. godište i mlađi. Pobjednice ženskog turnira su djevojčice iz ekipe „Padobranci“, dok je u muškoj konkurenciji najuspješnija bila ekipa neobičnog naziva „Omerovi jezeraši“. U saradnji sa Košarkaškim savezom BiH, a pod pokroviteljstvom FIBA-e, Igre su ove godine dio kampanje "Njen svijet, njena pravila", kroz koju će raditi na promociji ženske košarke.

Nakon Banovića, u Živinicama su održani turniri u malom nogometu i košarci. Pobjednici "Coca-Cola" kupa su dječaci iz ekipe „Yamaha prom 1“, dok je prvo mjesto u "Pili" kupu, takmičenju u malom nogometu u kategoriji 2012. godište i mlađi, osvojila ekipa „Rijeka Plavi“. Pobjednici košarkaškog turnira, "Kinder Joy of moving" kupa su dječaci iz ekipe „Mambacita“ i djevojčice iz ekipe „Break Points“.

Vesela turneja Plazma Sportskih igara mladih nastavlja putovanje, te će u narednim danima posjetiti Zvornik, Posušje, Mostar, Ljubuški i Goražde, a svi zainteresovani se mogu prijaviti popunjavanjem online obrasca na www.igremladih.ba.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo