9°C
Mostar 14°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

01.06.2023 / 16:57 Politika - Mostar

Čović, Nikšić i Dodik: Formiran tim za izmjene Izbornog zakona

Čović, Nikšić i Dodik: Formiran tim za izmjene Izbornog zakona
Foto: Vijesti.ba

Nakon današnjeg sastanka u Mostaru medijima su se obratili predsjednici HDZ-a Dragan Čović, SDP-a Nermin Nikšić i SNSD-a Milorad Dodik.

Čović je izjavio kako su, između ostalog, dogovorili da će intezivno raditi na pripremi nacrta izmjene Izbornog zakona te je pohvalio intezitet rada koalicionih partnera na državnom nivou i rad Vijeća ministara BiH.

“Danas smo odredili po jednu osobu koja bi trebala pripremiti plan za izmjenu Izbornog zakona i da odredimo koncept i način rada, te ljude koji će na tome raditi. Tu će sa naći i rad CIK-a, da se unaprijedi rad izbornog sistema i provođenje izbora, ali će se naći i druge teme da se riješe kroz izmjenu Izbornog zakona. Pripreme za izmjene Izbornog zakona će raditi Nerin Dizdar iz SDP-a, Sredije Nović iz SNSD-a i Filipović ispred HDZ-a, da to pripreme i da to razmijenimo sa partnerima iz međunarodne zajednice, rekao je Ćović.

Dodaje da su se dotakli i drugih tema u vezi interkonekcija i ključnih strateških projekata.

- Budemo li na ovaj način radili dalje, ne vidim razlog da sa čitavim paketom mjera idemo istovremeno prema EU, rekao je Čović.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izrazio je danas u Mostaru zadovoljstvo partnerstvom sa HDZ-om BiH i strankama "Trojke" kazavši da žele da nastave sa praksom mjesečnih sastanaka lidera ove koalicije.

Dodik je naveo kako je na sastanku u Domu HDZ-a atmosfera bila “obećavajuća” i da je “potpuno drugačija od one iz prošlih vremena”…

- Kad je bila SDA i kad smo svaki dan očekivali udarce od njih pa smo uzvraćali. Sad se pitanja stavljaju na dnevni red i onda se gleda da se riješe. Zadovoljan sam ovim partnerstvom, naglasio je lider SNSD-a.

On je napomenuo kako se uskoro očekuje sastanaka entitetskih vlada i da je zbog toga isto zadovoljan. Na kraju je kazao kako je red da “bošnjačka strana” bude domaćin idućeg sastanka.

Nermin Nikšić je na sastanak došao u svojstvu predstavnika Trojke.

- Gospodin Konaković je službeno odustan iz BiH. Gospodin Forto ima neke druge obaveze. Uglavnom danas sam u ime Trojke ja bio tu i sve ovo što je gospodin Čović rekao ja mogu potvrditi i naše opredjeljenje i spremnost, dogovoranje. Naravno da postoje stvari koje se teže dogovaramo, postoje stvari koje puno to lakše radimo. Mi smo danas imali i sjednicu federalne Vlade u Mostaru. Četvrta redovna sjednica, bila je jedna hitna i to pokazuje jednu novu atmosferu, rekao je Nikšić.

Kaže da je sve do sad što je bilo na sjednicama federalne Vlade jednoglasno usvojeno.

- Više volimo potrošiti dva dana na dogovaranje i usaglašavanje kao i na državnom nivou, nego da se dovedemo u fazu da jedni drugima, jedni za druge nešto preglasamo, dogovaramo se mimo naših programa, a svakako da nam predstoji dalje nastavak na ovom putu reformi i kad je BiH u pitanju i naših odnosa u FBiH, ali kako to i reče gospodin Čović, mislim da smo na dobrom putu i da postoji jedna fina i energija i sinergija i da će se to u ovom radu i pred nama nastaviti. Naravno da se još uvijek učimo jedni na druge, razbijamo i vraćamo one nekakve i uspostavljamo neke poljuljane ili eventualno porušene mostove povjerenja, da gradimo to povjerenje u postupku i kako dani prolaze ja osjetim to i na radu ministara da je to svaki dan sve kvalitetnije i sve bolje – rekao je Nikšić.

Dodao je kako je siguran da će i ovo vrijeme koje je pred njima pokazati da će biti koristi za sve građane u BiH.

 


(Vijesti.ba)

Izdvajamo