15°C
Mostar 23°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

02.06.2023 / 07:00 BiH - Živi od kredita

RS je u bankrotu: Zadužuje se svakih dva mjeseca

RS je u bankrotu: Zadužuje se svakih dva mjeseca
Foto: Vijesti.ba

Atmosfera koja se stvara vrlo brzo će dobiti odgovor. Ta lažna priča kako se RS nalazi u nekoj situaciji koja je teška apsolutno nije tačna, rekao je Milorad Dodik.

Odgovor je stigao, prenosi bijeljinski BN, i to u vidu novog najvećeg ikada zaduženja kada su u pitanju državne obveznice. U iznosu od 210 miliona KM.

Prema Odluci o zaduženju, koja je objavljena u Službenom glasniku Rs, 210.000 obveznica će biti prodato po cijeni od 1.000 maraka. Njihov rok dospijeća je pet godina, a kamata na godišnjem nivou je 6,1 odsto.

Odluka o 58. emisiji obveznica donesena je na sjednici Vlade 25. maja. Da sve pokušava krišom da se uradi, dokazuje i to da se ova Odluka nije našla u skupštinskim materijalima, a ni slovo nije napisano o planiranom zaduženju u saopštenju nakon sjednice Vlade.

"Republika Srpska se nalazi pred bankrotom. Prema mojim informacijama iz Vlade, a koji su uvijek dobro obavješteni izvori i tačni. Mađarska će priteći u pomoć Republici Srpskoj, kupujući obveznice u inostranstvu krajem juna i spasiti Republiku Srpsku od kolapsa. To je nešto dogovoreno na većem nivou. Milorad Dodik je išao u Rusiju, nije dobio pare, išao u Kinu, nije dobio pare, jer smo predzaduženi", poručuje Nebojša Vukanović.

Cijela priča oko ovog zaduženja mogla bi da bude gotova neposredno pred rok za vraćanje 330 miliona KM koje je RS uzela na Bečkoj berzi, a koje mora da vrati 28. juna ove godine.

"Ta cifra koja dolazi za jedan dan znalo se da dolazi baš na taj dan i u tom iznosu. Morali su se napraviti takozvani baferi, odnosno tamponi za kada to dođe na naplatu. Da se elegantno izađe iz toga. A prilike za to je bilo. Budžet se punio zbog inflacionog poreza, pa najmanje godinu i po unazad, i država je prihodovala po osnovu PDV-a", objašnjava Jelena Trivić, profesor doktor ekonomskih nauka.

Osvrćući se na dug prema Bečkoj berzi, Milorad Dodik je nedavno rekao da je novac spreman i da se isplata može izvršiti jednokratno. Ako je to tako, onda očigledno nema sredstava za redovne budžetske rashode poput plata i penzija. Ekonomisti podsjećaju na opasnost vraćanja kredita iz novih zaduženja.

"Vlada ne može da se ne zaduži ni dva mjeseca. Jer čim se ne zaduži, nema ni plata ni penzija. A to znači da jesmo u bankrotu", kaže Aleksa Milojević.

Republika Srpska je do sada emitovala 57 emisija dugoročnih obveznica Republike Srpske u iznosu od 2,19 milijardi maraka.


(Vijesti.ba) 

Izdvajamo