4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

02.06.2023 / 11:22 SHOW - London

Princ Harry prvi član kraljevske porodice u 130 godina koji svjedoči na sudu

Princ Harry prvi član kraljevske porodice u 130 godina koji svjedoči na sudu
Foto: FENA

Princ Harry će postati prvi visoki član britanske kraljevske porodice koji će svjedočiti na sudu u posljednjih 130 godina kada naredne sedmice bude svjedočio u svojoj tužbi protiv novinske grupe koju okrivljuje za nezakonito ponašanje.

Harry, mlađi sin kralja Charlesa, pojavit će se u loži za svjedoke na londonskom Visokom sudu u okviru postupka koji su on i više od stotinu drugih poznatih i istaknutih ličnosti pokrenuli protiv Mirror Group Newspapers (MGN), izdavača Daily Mirrora, Sunday Mirrora i Sunday People.

To će biti prvi put da visoki član kraljevske porodice svjedoči otkako je Edward VII svjedočio kao svjedok u dijelu brakorazvodne parnice 1870. i 20 godina kasnije u suđenju za klevetu zbog kartaške igre.

Harry, koji je peti u liniji naslijeđivanja na tron, tek je izašao s naslovnica u posljednjih šest mjeseci zbog pravnih sukoba s britanskom štampom i objavljivanja njegovih memoara i Netflix dokumentarne serije u kojima je optužio druge članove kraljevske porodice da su u dosluhu s tabloidima, javlja Fena. 

Njegovo pojavljivanje na sudu vjerovatno će privući svjetsku pažnju.

David Yelland, viši savjetnik za komunikacije i bivši urednik tabloida Sun Ruperta Murdocha - publikacije koju Harry također tuži - kazao je da je kraljevska porodica dugo pokušavala izbjeći sudske sporove, jer nije kontrolirala situaciju.

- Ovi postupci često su slučaj obostrano osiguranog uništenja. Mislim da niko neće izaći iz njih neozlijeđen - rekao je on.

Više od stotinu ljudi tuži MGN, a Harry i još troje tuženika izabrani su kao probni slučajevi.

Suđenje, koje je počelo prošlog mjeseca, bavi se navodima da su novinari MGN-a ili privatni istražitelji koje su oni naručili izvršili hakiranje telefona u "industrijskim razmjerima" i počinili su druge nezakonite radnje kako bi dobili informacije o princu i drugim tužiteljima.

To je učinjeno uz znanje i odobrenje viših urednika i rukovodilaca, tvrdi advokat tužitelja David Sherborne. MGN osporava optužbe i tvrdi da su visoke ličnosti negirale da znaju bilo šta o hakiranju i da su od njih sakrile bilo kakvu nepravdu, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo