9°C
Mostar 11°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

02.06.2023 / 11:37 Regija - Srbija

Produžen pritvor ocu dječaka koji je počinio masakr u Beogradu

Produžen pritvor ocu dječaka koji je počinio masakr u Beogradu
Foto: PIXSELL

Na prijedlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Viši sud u Beogradu produžio je za još 30 dana pritvor Vladimiru K., ocu 13-godišnjeg dječaka K.K. koji je 3. maja u OŠ"Vladislav Ribnikar" ubio deset i ranio šest ljudi.

Pritvor je produžen zbog osobitih okolnosti koje ukazuju da će okrivljeni, u slučaju boravka na slobodi, u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično djelo, kao i s obzirom na to da je okrivljeni osnovano sumnjiv da je izvršio krivično djelo za koje je propisana kazna zatvora preko deset godina, a način izvršenja i težina posljedica krivičnog djela doveli su do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka, saopšteno je iz Suda.

Vladimir K. je uhapšen odmah nakon što je njegov sin, koji nije krivično odgovoran pošto nema navršenih 14 godina, počinio zločin u školi.

Više javno tužilaštvo protiv njega sprovodi istragu zbog sumnje da je izvršio krivično djelo teško djelo protiv opšte sigurnosti.

Sumnja se da je Vladimir K. u prethodnom periodu obučavao svog sina da rukuje vatrenim oružjem i municijom, tako što ga je vodio u streljački klub kako bi uvježbavao gađanje meta iz vatrenog oružja, uprkos činjenici da djete ima 13 godina i da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi, saopštilo je ranije Tužilaštvo.

Vladimir K. je, kako se sumnja, i postupio suprotno odredbi člana 32 stav 1 Zakona o oružju i municiji i suprotno članu 2 stav 1 Pravilnika o prostorno tehničkim uslovima za bezbjedno smještanje oružja i municije, jer nije obezbijedio uslove za bezbjedan smještaj i čuvanje oružja i municije tako da ono ne može doći u posjed neovlaštenih lica, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti.

Sumnja se da je usljed ovakvog njegovog postupanja 3. maja njegov sin uspio da dođe u posjed pištolja marke CZ Shadow, kalibra 9x19mm i pištolja marke Ruger MK kalibra 22 mm LR, za koje osumnjičeni Vladimir K. posjeduje dozvole nadležnog organa, a koje se nalazilo u nepravilno obezbjeđenom metalnom sefu u ormaru u predsoblju stana.

Dijete je oružje i municiju ponijelo sa sobom u OŠ "Vladimir Ribnikar" u Beogradu, koju pohađa, gdje je ispalio veliki broj hitaca i lišio života radnika obezbjeđanja i osmero učenika, a teško ranio nastavnicu škole i šestero učenika od kojih je jedna djevojčica u međuvremenu preminula.

Osumnjičeni je na saslušanju negirao izvršenje krivičnog djela i detaljno je iznio odbranu.

Njegov sin, koji prema prema važećim propisima nije krivično odgovoran jer nema navršenih 14 godina, smješten je radi opservacije u odgovarajuću psihijatrijsku ustanovu za djecu i omladinu.

Pored ovog postupka, u toku je i predistražni postupak protiv majke dječaka kako bi se utvrdilo da li u njenim radnjama ima elemenata izvršenja krivičnog djela zanemarivanje i zlostavljanje djeteta, a u toku su i provjere u odnosu na streljački klub u kojem su otac i sin vežbali pucanje.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo