9°C
Mostar 14°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

02.06.2023 / 14:05 Politika - Valletta

Magazinović: Predsjednik Malte snažno podržao evropski put BiH

Magazinović: Predsjednik Malte snažno podržao evropski put BiH
Foto: PSBiH

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Saša Magazinović boravi na Malti gdje, kao predsjednik Komiteta za održivi razvoj Globalnog parlamenta za mir i toleranciju,...

...učestvuje u brojnim susretima i razgovorima u čijem fokusu je izgradnja mira i tolerancije u trenutnim, izazovnim, okolnostima.

Tim povodom, Magazinović je kao dio delegacije Globalnog vijeća za toleranciju i mir imao susret sa predsjednikom Malte George Vellom.

- Predsjednik Malte George Vella ukazao nam je čast primivši nas u svojoj rezidenciji. Ovaj čovjek mira i tolerancije impresionirao me poznavanjem situacije u našoj regiji, a posebno u našoj zemlji. U razgovoru koji smo vodili vrlo jasno mi je dao do znanja da, kada je riječ o pridruženju u Evropsku uniju, ne trebamo sumnjati u podršku Malte kao članice EU, ali da i mi moramo konkretnim rezultatima pokazati da to želimo - izjavio je Magazinović nakon susreta sa predsjednikom Malte, iskazavši potpuno razumijevanje za velika očekivanja od novoformiranih vlasti, kako od strane građana Bosne i Hercegovine, tako i od međunarodnih partnera.

Pored predsjednika i brojni drugi zvaničnici Malte su iskazali podršku integracijskim procesima, između ostalih i predsjednik Parlamenta Malte Angelo Farrugia, ministar vanjskih i evropskih poslova i trgovine Ian Borg, kao i zastupnici u parlamentu ove zemlje.

U toku svog boravka Magazinović će imati brojne bilateralne susrete, a pozvan je i da se obrati u Parlamentu Malte i da govori na temu izgradnje mira i tolerancije u regiji koja obuhvata zemlje Mediterana, Srednjeg istoka i sjeverne Afrike, navodi FENA.

Osim toga, Magazinović će govoriti i na panelu o ulozi Evropske unije kao globalnog igrača u osiguranju mira u regiji Balkana, navodi se u saopćenju, prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo