14°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

02.06.2023 / 15:41 Svijet - Washington

SAD će ponuditi rezove u nuklearnom naoružanju do 2026, ukoliko Rusija učini isto

SAD će ponuditi rezove u nuklearnom naoružanju do 2026, ukoliko Rusija učini isto
Foto: EuroNews

Sjedinjene Države u petak će ponuditi "da se pridržavaju ograničenja nuklearnog oružja", postavljenih u ugovoru o novom START-u do njegovog isteka 2026. ukoliko Rusija postupi isto, kako bi se ojačala globalna sigurnost, izjavila su dvojica visokih zvaničnika Bidenove administracije.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan iznijet će tu ponudu u govoru Udruženju za kontrolu naoružanja, najstarijoj američkoj aktivističkoj grupi za kontrolu naoružanja, kazali su zvaničnici u četvrtak pod uvjetom da ostanu anonimni.

Sullivan će reći da je administracija predsjednika Joea Bidena otvorena za nastavak bezuvjetnih razgovora s Moskvom o upravljanju nuklearnim opasnostima, uključujući zamjenu novog START-a novim paktom, rekli su izvori.

Također će ponoviti da su SAD spremne započeti dijalog o smanjenju rizika s Kinom, koja proširuje svoj nuklearni arsenal, u pozivu koji je Peking do sada odbijao u jeku dubokih napetosti s Washingtonom.

- Kada su politički odnosi na niskom nivou, kada su napetosti visoke, smatramo da su kontrola naoružanja i smanjenje nuklearnog rizika najbitniji, i tvrdim da se danas nalazimo u takvom trenutku - rekao je jedan zvaničnik.

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je 21. februara da Moskva obustavlja učešće u Novom START-u, posljednjem preostalom paktu koji ograničava strateško nuklearno naoružanje SAD i Rusije.

Putin je zatražio da Washington prekine svoju podršku ukrajinskoj borbi protiv ruske invazije i uvede Francusku i Britaniju u pregovore o kontroli naoružanja.

Američka vlada proglasila je Putinov potez "neodgovornim i nezakonitim".

Potpisan 2010. i trebao bi isteći u februaru 2026., Novi START ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava koje strane mogu rasporediti, na 1.550. Također ograničava broj kopnenih i podmorničkih projektila i bombardera koji mogu isporučiti bojeve glave, na 700, piše FENA.

Sullivan će, kažu zvaničnici, ponuditi američko pridržavanje tih ograničenja do isteka ugovora, ako tako postupi i Rusija.

On će "razgovarati o važnosti održavanja onoga što nam je ostalo od novog START-a, uključujući potrebu za reciprocitetom i kontinuirano pridržavanje centralnih brojčanih ograničenja sporazuma - rekao je drugi zvaničnik.

Iako će Sullivan ponoviti otvorenost za zamjenu novog START-a, to ne znači iste rezove i sisteme naoružanja, tvrdi jedan zvaničnik.

Novi pakt bi morao da uzme u obzir povećanje kineskog nuklearnog naoružanja, za koje Pentagon navodi da će vjerovatno više nego utrostručiti arsenal, na 1.500 bojevih glava do 2035. godine, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo