23°C
Mostar 24°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 27°C
Bihać 25°C

02.06.2023 / 15:44 Politika - Sarajevo

Brandstätter pozvao na dijalog i kompromis u BiH, kao i na jačanje saradnje na regionalnom nivou

Brandstätter pozvao na dijalog i kompromis u BiH, kao i na jačanje saradnje na regionalnom nivou
Foto: PS BiH

Predsjedavajuća Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Darijana Filipović i zamjenica predsjedavajuće Komisije Sabina Ćudić razgovarale su danas u Sarajevu sa poslanikom Nacionalnog savjeta Austrije (NEOS) Helmutom Brandstätterom, koji sa saradnicima boravi u višednevnoj posjeti našoj zemlji.

 

Kao poslanik opozicionog NEOS-a u austrijskom Parlamentu, Brandstätter prenio je stav da svi poslanici državnog parlamenta te prijateljske zemlje dijele zajedničke stavove i pružaju punu podršku procesu integracije BiH i svih zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

S tim u vezi, pozvao je na dijalog i kompromis u BiH, kao i na jačanje političke i privredne saradnje svih zemalja regiona.

Članice rukovodstva Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH naglasile su da u BiH, nakon okončanih Općih izbora i formiranja Vijeća ministara BiH, vlada pozitivna atmosfera, posebno u svjetlu činjenice da je naša zemlja u decembru prošle godine dobila kandidatski status.

Ta odluka institucija Evropske unije zahtijeva novu energiju i angažman BiH na putu ka članstvu u Evropsku uniju, rečeno je na sastanku, te istaknuto snažno opredjeljenje svih zvaničnika BiH da se u procesu evropskih integracija naprave značajni pomaci naprijed.

Filipović i Ćudić gosta iz Austrije upoznale su i sa rezultatima nedavne posjete evropskog komesara za proširenje Olivéra Várhelyija, kao i sa činjenicom da Vijeće ministara BiH već radi na usvajanju strategija, programa i zakona, kojima bi se ispunili ključni prioriteti iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

Na sastanku se razgovaralo i o mogućnostima jačanja regionalne saradnje, kako na političkom tako i na ekonomskom planu, kao i o različitim stavovima u BiH u vezi sa potrebom praćenja vanjskopolitičkih stavova Evropske unije, te regionalnim inicijativama.

Naglašen je značaj uspostavljanja unutrašnjeg dijaloga i dogovora o vanjskoj politici BiH, uz izrečen zajednički stav da jasna evropska perspektiva i članstvo u Evropskoj uniji može biti rješenje za mnoga sporna pitanja i probleme u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo