13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

02.06.2023 / 15:55 Svijet - Singapur

Počinje Azijski sigurnosni samit u jeku napetosti SAD-a i Kine

Počinje Azijski sigurnosni samit u jeku napetosti SAD-a i Kine
Foto: Ilustracija

Najviši sigurnosni azijski sastanak počeo je u petak, a očekuje se da će pojačana konkurencija između Sjedinjenih Država i Kine dominirati tokom vikenda u govorima na visokom nivou.

Shangri-La dijalog, koji privlači visoke vojne oficire, diplomate, proizvođače oružja i sifgurnosne analitičare iz cijelog svijeta, održava se od 2. do 4. juna u Singapuru.

Australijski premijer Anthony Albanese održat će glavnu riječ u petak navečer, prije nego što se očekuje da američki ministar odbrane Lloyd Austin i novi ministar odbrane Kine Li Shangfu razmijene "žaoke" u govorima tokom vikenda.

Odnos između SAD-a i Kine na najnižoj je tački u posljednjih nekoliko decenija, jer su dvije supersile i dalje duboko podijeljene oko svega, od suvereniteta Tajvana do kibernetske špijunaže i teritorijalnih sporenja u Južnom kineskom moru.

Nade da bi samit u Singapuru mogao biti prilika da se poprave odnosi između Washingtona i Pekinga zadobile su udarac prošle sedmice kada je Li odbio ponudu da se sastane s Austinom.

Lija, koji je u martu imenovan za novog ministra odbrane Kine, SAD su sankcionisale 2018. zbog kupovine oružja od Rusije.

Bio je kratak trenutak kinesko-američkog dijaloga na samitu tokom sporedne sesije o kibernetskoj sigurnosti.

Američka direktorica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines kazala je "da bismo trebali razgovarati s Kinom" nakon što joj je kineski visoki pukovnik Zhu Qichao postavio pitanje o saradnji na rizicima kibernetske sigurnosti povezanih s umjetnom inteligencijom.

Albaneseov govor dolazi u trenutku kada Australija nastoji stabilizirati svoje odnose s Kinom nakon trogodišnje blokade diplomatije i trgovinskih blokada koje Peking sada ublažava.

Kina kupuje većinu vrijedne željezne rude iz Australije i njen je najveći trgovinski partner, prenosi FENA.

Sjedinjene Države najveći su sigurnosni saveznik Australije, a Peking je kritizirao sporazum najavljen u martu o kupovini američkih podmornica na nuklearni pogon.

Australija će potrošiti 368 milijardi australskih dolara (250 milijardi američkih dolara) tokom tri decenije na program podmornica, u okviru šireg sigurnosnog pakta sa SAD-om i Britanijom, poznatog kao AUKUS.

Australija je također dio mreže za prikupljanje i razmjenu obavještajnih podataka Five Eyes, skupa sa SAD-om, Britanijom, Kanadom i Novim Zelandom - grupacije za koju kineski zvaničnici tvrde da je dio dugotrajnog "hladnoratovskog mentaliteta" Zapada i pokušaj da se obuzda njegov uspon.

Australski ministar odbrane rekao je da je konkurencija velikih sila u regiji i dalje prisutna, a njegova zemlja je fokusirana na odvraćanje sukoba i produbljivanje angažmana s partnerima, uključujući pacifičke otoke i zemlje jugoistočne Azije, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo