14°C
Mostar 18°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

02.06.2023 / 20:02 Svijet - Stabilne veze

Amerika želi 'izgladiti' odnose sa Saudijskom Arabijom

Amerika želi 'izgladiti' odnose sa Saudijskom Arabijom
Foto: Twitter

Sa dvije posjete na visokom nivou u manje od mjesec dana, Sjedinjene Države se nadaju stabilnim vezama sa Saudijskom Arabijom nakon nekoliko godina neslaganja i produbljivanja nepovjerenja.

Američki državni sekretar Antony Blinken doputovat će sljedeće sedmice na sastanke sa zvaničnicima najvećeg svjetskog izvoznika nafte, saopćio je State Department, nakon posjete savjetnika Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana 7. maja.

Iako se ne očekuju pomaci, analitičari smatraju da ciljevi putovanja uključuju vraćanje uticaja Rijada u odnosu na cijene nafte, odbijanje kineskog i ruskog uticaja i njegovanje nade u eventualnu saudijsko-izraelsku normalizaciju.

U kratkom saopćenju, State Department navodi da će Blinken biti u posjeti od utorka do četvrtka kako bi razgovarao o ekonomskoj i sigurnosnoj saradnji, kao i radi sastanka Vijeća za saradnju između SAD-a i Zaljeva i konferencije o borbi protiv militanata Islamske države.

Predsjednik Joe Biden imao je težak početak s Rijadom i ubrzo nakon što je preuzeo dužnost 2021. objavio je procjenu američkih obavještajnih službi da je saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman odobrio operaciju hvatanja ili ubistva Kašodžija.

Saudijska Arabija je negirala umiješanost prijestolonasljednika, javlja Reuters.

Uprkos Bidenovoj posjeti Saudijskoj Arabiji u julu 2022. koja je imala za cilj poboljšanje odnosa, Rijad je razljutio Washington samo tri mjeseca kasnije kada je grupa OPEC+, koja uključuje Rusiju, smanjila proizvodnju nafte uoči američkih izbora na kojima su cijene plina bile pitanje.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo