18°C
Mostar 24°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 23°C
Bihać 22°C

02.06.2023 / 20:32 Rat u Ukrajini - Ahmat

Čečenske specijalne snage provode ofanzivu u istočnoj Ukrajini

Čečenske specijalne snage provode ofanzivu u istočnoj Ukrajini
Foto: Telegram

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u petak da skupina čečenskih specijalnih snaga "Ahmat" provodi ofenzivu u blizini Marjinke, grada u istočnoj ukrajinskoj regiji Doneck.

Zajedno s plaćeničkom skupinom Wagner pod vodstvom Jevgenija Prigožina, snage iz ruske Čečenije bile su jedna od glavnih pokretačkih snaga iza ofenzive Moskve u Ukrajini, prenosi Hina.

Zapovjednik Ahmata Apti Alaudinov rekao je u četvrtak da su njegove snage premještene u “drugo područje” u pripremi za protuofenzivu, ali nije rekao gdje su borci ni kamo idu.

Za razliku od Prigožina, koji je više puta kritizirao rusko vojno vodstvo, čečenski vođa Ramzan Kadirov nedavno se suzdržao od ponavljanja kritika na račun ministarstva obrane.

Članovi dviju skupina otad su se otvoreno prepirali, a jedan Kadirovljev bliski saveznik opisao je Prigožina u četvrtak kao blogera koji cijelo vrijeme komentira probleme.

Kadirov je objavio u četvrtak da je Ahmat oslobodio 70 posto teritorija Marjinke, grada u regiji Doneck.

“Jurišni odredi su imali zadatak potisnuti neprijatelja kako bi zaštitili civilno stanovništvo. Borbe nisu lake. Neprijatelj je poslao dovoljno ozbiljne snage da zadrži svoju poziciju”, objavio je Kadirov na Telegramu, prenosi Tanjug.

Dodao je da situaciju prati ruski predsjednik Vladimir Putin koji se raspitivao o detaljima i toku ofenzive. “Ovakva pažnja šefa države ukazuje na veliku odgovornost za ispunjavanje postavljenih ciljeva. Siguran sam da će naši borci izvršiti zapovijedi bez gubitaka i na vrijeme”, poručio je Kadirov.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo