18°C
Mostar 24°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 23°C
Bihać 22°C

02.06.2023 / 20:46 Svijet - Njemački mediji

Gdje ljetovati: Hrvatska skuplja od Španije i Grčke

Gdje ljetovati: Hrvatska skuplja od Španije i Grčke
Foto: Vijesti.ba

Mnogi Nijemci najradije ljetuju u – Njemačkoj.

No, godišnji odmor u inozemstvu je u pravilu jeftiniji. Posebice u Albaniji ili Turskoj. Hrvatska je jeftinija od Njemačke, ali je skuplja od Grčke ili Španije.

Godišnji odmor na jugu Europe je za Nijemce uglavnom jeftiniji nego ljetovanje u domovini. Ponekad i znatno jeftiniji. To pokazuju novi podaci Saveznog zavoda za statistiku (Destatis) koji je usporedio troškove gastronomskih usluga i hotelskih smještaja u evropskim zemljama.

Porast troškova energije i hrane utječe na smanjenje raspoloživog budžeta brojnih ljudi u Njemačkoj za turistička putovanja, naglašavaju njemački statističari. „No, posebice u južnoeuropskim ili turističkim zemljama jugoistoka Europe je razina cijena gastronomskih ili hotelskih usluga znatno niža nego u Njemačkoj“, dodaje Destatis.

Nivo cijena u Turskoj i Albaniji je bio najniži među državama koje je „pročešljao“ Savezni ured za statistiku.

U obje te zemlje su cijene turističkih usluga bila za 56% manje nego u Njemačkoj.

U Portugalu i na Malti troškovi jela u restoranima i noćenja u hotelima su za njemačke turiste bili 28% niži nego kod kuće.

U Španiji, Poljskoj i Češkoj se za iste te usluge u martu ove godine (mjesec u kojem je Destatis analizirao cijene) plaćalo u prosjeku 18% manje nego u Njemačkoj.

U Hrvatskoj i na Cipru – 17% manje. U Grčkoj je ušteda iznosila čak 21%. A još povoljnije su cijene bile u Crnoj Gori i Rumuniji – gdje se za hotelski smještaj i odlazak u restoran moglo proći 46% jeftinije nego u Njemačkoj.

Hrvatska je, sudeći po navodima Destatisa, skuplja zemlja za turiste od svojih južnoevropskih konkurenata Turske, Grčke, Portugala i (minimalno) od Španije.

Što se tiče zemalja na jugu Evrope, od svih u kojima je Destatis analizirao cijene najskuplja je bila Italija. Ali i na Apeninskom poluotoku je, tvrde njemački statističari, nivo cijena u hotelima ili restoranima u istraženom periodu bio pet posto niži nego u Njemačkoj.

Švicarska: 61% skuplja od Njemačke

Za građane Savezne Republike je odmor na sjeveru Evrope ili u nekim susjednim zemljama skuplji od ljetovanja u Njemačkoj. Od svih istraženih zemalja, u martu je najskuplja bila Švicarska. Tamo se za istu uslugu (restoran ili noćenje u hotelu) moralo platiti 61% više nego u Njemačkoj. Skuplje su i među Nijemcima popularne turističke destinacije poput Danske ili Norveške – i to za više od 40%.

Finska je nešto malo manje skupa, ali i dalje znatno skuplja od Njemačke: tamo su hotelska noćenja i gastronomske usluge u martu ove godine bili za 25% skuplji nego u Saveznoj Republici. U Irskoj su turisti morali platiti 21% više, odmor u Švedskoj je bio 17% skuplji nego u Njemačkoj, a u Austriji 15%.

U susjednoj Francuskoj, jednoj od najomiljenijih njemačkih turističkih destinacija, u martu se za hotelske smještaje i posjete restoranima morali platiti osam posto više nego u Njemačkoj, objavio je Destatis.

Iako su posljednjih mjeseci troškovi života znatno porasli i u Njemačkoj, a stopa inflacije dostigla rekordni nivo od ujedinjenja, te usprkos nesigurnostima vezanima zu daljnji tok rata u Ukrajini, većina njemačkih turista u ovoj ljetnoj sezoni želi konačno (ponovno) uživati na odmoru bez puno briga. Po podacima koji su objavljivani proteklih mjeseci, turistička branša očekuje nastavak pozitivnog trenda iz prošle godine, u kojoj je volumen turističkih aranžmana dosegao nivo iz godine prije pandemije koronavirusa.

Od novembra 2021. do kraja oktorbra 2022., udvostručeni su izdaci za putovanja (s 28,8 na 58,6 milijardi eura), potvrdilo je Udruženje njemačkih turoperatora (DRV).

Posebno snažan rast u tom je periodu uočen u sektoru takozvanih “paušalnih aranžmana”. U februaru ove godine je objavljena „Njemačka turistička analiza“, odnosno rezultati ankete među 3.000 osoba starijih od 18 godina – šest od deset ispitanika je reklo kako u ovoj sezoni planira turističko putovanje. „Top 5 turističkih destinacija u glavnom valu tokom ljeta će biti Turska, Španija, Grčka, Egipat i Portugal“, prognoziraju predstavnici DRV-a, piše DW.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo