4°C
Mostar 10°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 7°C

03.06.2023 / 12:13 Rat u Ukrajini - Indonezijski ministar odbrane

Prabowo Subianto predložio mirovni plan za Ukrajinu

Prabowo Subianto predložio mirovni plan za Ukrajinu
Foto: Agencije

Indonezijski ministar odbrane u subotu je predložio mirovni plan za rat u Ukrajini, pozivajući na uspostavu demilitarizirane zone i referendum uz pomoć Ujedinjenih nacija na, kako je rekao, spornoj teritoriji.

Prabowo Subianto pozvao je odbrambene i vojne zvaničnike iz cijelog svijeta okupljene na vojnom samitu Shangri-La dijaloga u Singapuru da objave deklaraciju kojom pozivaju na prekid neprijateljstava.

Predložio je plan u više tačaka koji uključuje prekid vatre "na snazi na trenutnim pozicijama obje sukobljene strane" i uspostavljanje demilitarizovane zone povlačenjem 15 kilometara od prednjeg položaja svake strane.

Demilitarizovanu zonu trebaju nadgledati mirovne snage raspoređene od Ujedinjenih nacija, rekao je on, dodajući da bi referendum UN trebalo da bude održan "kako bi se objektivno utvrdile želje većine stanovnika različitih spornih područja".

Predlažem da Shangri-La dijalog pronađe način dobrovoljnog izjašnjavanja kojim se pozivaju i Ukrajina i Rusija da odmah započnu pregovore o miru - kazao je Prabowo.

Prijedlog Indonezije uslijedio je nakon godine posjete predsjednika Joka Widoda Moskvi i Kijevu, gdje je ponudio da igra ulogu posrednika u miru između njihovih čelnika i ponovo pokrene mirovne pregovore. U to vrijeme bio je i predsjedajući grupe velikih ekonomija G20, prenosi FENA.

Govoreći na istom skupu, Josep Borrell Fontelles, visoki predstavnik i potpredsjednik Evropske komisije, napomenuo je da bi se rat brzo okončao, ako bi vojna podrška Ukrajini prestala, ali da bi suverenitet te zemlje nestao u vanjskoj agresiji.

- Ne možemo prestati da vojno podržavamo Ukrajinu jer ne želimo mir koji je mir predaje. Mir jačih - rekao je Borrell.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski predložio je mirovni plan od deset tačaka, kojim se Rusija poziva da povuče sve svoje trupe iz Ukrajine. Njegov glavni diplomatski savjetnik Ihor Žovkva izjavio je da Ukrajina nije zainteresirana za prekid vatre kojim se zaključuju ruski teritorijalni pomaci, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo