8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

03.06.2023 / 16:08 Fudbal - Bundesliga

Hoeness objasnio otkaz Salihamidžiću, napravio je neprihvatljivu grešku

Hoeness objasnio otkaz Salihamidžiću, napravio je neprihvatljivu grešku
Foto: Arhiv
Uli Hoeness u Bayernu je formalno "samo" član Nadzornog odbora.

Ali, čak i površniji poznavatelji njemačkog nogometa znaju da je 71-godišnjak koji je u Bayernu više od 50 godina u klubu zapravo sve. Bivši igrač, glavni menadžer te predsjednik u dva mandata, pita se oko svih odluka u klubu. A oni koji to propuste napraviti uskoro budu bivši u Bayernu. Tako je bilo i s Hasanom Bracom Salihamidžićem i Oliverom Kahnom, prenosi Index.

Igračke legende su se malo zaigrale kao sportski direktor i izvršni predsjednik. Zato su otpušteni nakon infarktne završnice sezone u kojoj je Bayern jedva, u zadnjim minutama osvojio njemački naslov. To je uspio samo zato što Borussia Dortmund u posljednjem kolu na svom terenu nije mogla pobijediti Mainz. Kahn i Braco su stoga dobili otkaze odmah nakon što je Bayern pobjedom kod Kölna tijesno obranio naslov.

Hoeness je u intervju za Süddeutsche Zeitung opisao kako je otpustio Kahna i Bracu Salihamidžića, kojem je upravo on bio glavni zaštitnik i promotor. Ali više nije mogao trpjeti greške Bayernove legende iz BiH.

"Htjeli smo da Hasan i Oliver o otkazu saznaju izravno od nas. Potrudili smo se da to ne saznaju čak ni igrači prije ili za vrijeme utakmice u Kölnu. Također, uspjeli smo i u drugom naumu, a to je da nakon utakmice to prvo kažemo igračima, a onda objavimo javno."

Bayernov ključni čovjek toliko naglašava diskreciju u ovom slučaju jer je spomenutom dvojcu presudio upravo njen izostanak prilikom šokantnog poteza koji su povukli prije dva i pol mjeseca:

"Nevjerojatno, ali ni ja ni predsjednik Herbert Heiner nismo znali baš ništa o tome da se sprema otkaz treneru Julianu Nagelsmannu. To je neprihvatljivo.

Dan prije nego što će Nagelsmann biti otpušten, Braco mi je stajao na vratima i rekao: 'Želimo to napraviti i već smo to odlučili.' Dakle, on i Oliver, bez znanja i konzultacija s nama iz vrha kluba. Na to sam rekao Hasanu:

Istina je da moramo biti kritični prema Nagelsmannu nakon loših rezultata u zadnje vrijeme, ali otpustiti trenera deset dana prije derbija prvenstva s Borussijom je pogrešno. Drugo, ako baš inzistirate na otkazu treneru, to se mora izvesti da bude potpuno korektno i diskretno."

Kao što je poznato, završilo je upravo suprotno. Braco i Oliver su zabrljali toliko da su na svoju ruku otpustili trenera. Novinari su saznali o otkazu Nagelsmannu ne samo prije igrača nego i prije trenera. On je o tome pročitao iz medija dok je tokom prvenstvene pauze skijao u Austriji.

"Nažalost, ta jednostrana odluka, na koju mi iz vrha kluba nismo imali nikakvog utjecaja, procurila je prerano. Ali, moram reći i da Nagelsmann nije smio biti na skijanju nakon poraza kod Bayera."

Nagelsmanna je zamijenio Thomas Tuchel, ali pod njim su rezultati bili još gori. Bayern je ispao iz njemačkog kupa i Lige prvaka, a naslov u Bundesligi obranjen je zahvaljujući spomenutom kiksu Borussije. Ali ona je u sudačkoj nadoknadi očajnički pokušavala zabiti za pobjedu i da je uspjela, Bayern bi od tri najavljena trofeja ostao bez ijednog.

Hoeness zato ističe da jedva obranjeni naslov Bayerna nema veze s otkazima dvojcu koji je držao ključne pozicije klubu:

"Ne možemo odluke tako važne za budućnost donositi ovisno o tome hoće li Dortmund zabiti za pobjedu i naslov u 97. minuti ili ne. Ne ide to tako. Braco i Oliver su jednostavno morali otići kako god Bundesliga završila."


(Vijesti.ba)

Izdvajamo