7°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

04.06.2023 / 07:11 BiH - Prije 30 godina

Napad na 'Tuzlanski konvoj spasa': Pljačka i ubistva pred kamerama

Napad na 'Tuzlanski konvoj spasa': Pljačka i ubistva pred kamerama
Foto: Arhiv
Na današnji dan prije 30 godina napadnut je i opljačkan konvoj koji je u Tuzlu trebao dopremiti osnovne životne namirnice i lijekove.

Dugu kolonu kamiona i drugih vozila poznatu kao "Tuzlanski konvoj spasa", koja je kroz srednju Bosnu do Tuzle prevozila pomoć Bošnjacima, zaustavile snage HVO-a i mještani sela Ranković kod Novog Travnika.

To je bio početak masovne pljačke, u kojoj su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane ubili sedam vozača kamiona bošnjačke nacionalnosti. Napad na konvoj snimile su kamere BBC-a i Hrvatske radio-televizije.



Opljačkana su 142 kamiona, 20 putničkih vozila, devet kombija, dva sanitetska vozila s opremom i lijekovima, roba široke potrošnje u vrijednosti 17 miliona maraka i približno 500 tona druge robe, čija vrijednost nije procijenjena, kao i novca u iznosu oko 1,3 miliona maraka.

Konvoj je nakon pljačke krenuo dalje, ali ih je na ulasku u Vitez ponovo napao HVO i oduzeo im vozila. Bio je ovo uvod u humanitarnu katastrofu tuzlanskog regiona.

U napadu na “Tuzlanski konvoj spasa” koji su izvele jedinice HVO 4. juna 1993. na prilazima Novom Travniku, u naselju Rankovići, ubijeno je sedam vozača Hasan Gušić, Fikret Hadžibeganović, Fikret Ademović, Mustafa Karić, Hamdija Mutišević, Hazim Grahić, Adil Akeljić. Sudbina Salke Memića je nepoznata, a traga se za još 3 lica ubijena u ovom napadu.

Do danas još niko nije procesuiran za ovo zlodjelo.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo