0°C
Mostar 7°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

04.06.2023 / 16:01 Regija - Predsjedavajući OESS-a

Bujar Osmani objavio plan za smirivanje situacije na sjeveru Kosova

Bujar Osmani objavio plan za smirivanje situacije na sjeveru Kosova
Foto: Hina

Predsjedavajući Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani objavio je plan u devet koraka za deeskalaciju i normalizaciju na sjeveru Kosova.

"Taj plan ima za cilj postizanje trajnog mira i stabilnosti na sjeveru Kosova i povratak kosovskih Srba u institucije i demokratske procese", priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Makedonije.

Kao prvi korak plan predviđa da Kosovo i Srbija reafirmiraju svoju posvećenost osnovnom sporazumu i Ohridskom dogovoru.

Drugo, Kosovo treba da povuče svoje specijalne policijske snage, a Srbija da smanji borbenu spremnost svojih oružanih snaga.

Treće, kosovskoj policiji treba omogućiti da zajedno sa snagama KFOR-a i EULEX-a, kako se navodi, "u potpunosti brine o redu i sigurnosti zemlje".

Četvrto, treba otkazati prosvjede i staviti u funkciju općinske funkcije i usluge za normalno funkcioniranje društvenog života, a istovremeno omogućiti pristup zaposlenima u općine.

Peti korak u planu Bujara Osmanija je da gradonačelnici podnesu ostavke do ljeta ove godine, otvarajući put za izvanredne općinske izbore.

Šesti korak je da ti izbori budu održani ove godine.

Sedmi korak, OESS će podržati izborni proces, kroz tehničku podršku kosovskim vlastima koje će organizirati izbore, čime će ojačati povjerenje među zajednicama.

Osmi korak, OESS će angažirati mlade u programe i procese pomirenja.

Deveti korak, OESS će "staviti na raspolaganje svoje kapacitete za podršku implementaciji u dobroj volji odredbi koje su dve strane dogovorile i produžavanju dijaloga", prenosi Beta.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo