6°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

04.06.2023 / 19:03 Regija - Budva

Bregu: Protekla godina jedna je od najznačajnijih za zapadni Balkan po pitanju regionalne saradnje

Bregu: Protekla godina jedna je od najznačajnijih za zapadni Balkan po pitanju regionalne saradnje
Foto: RCC

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je na otvaranju 15. godišnjeg sastanka organizacije danas u Budvi da je protekla godina jedna od najznačajnijih za zapadni Balkan,..

...i označava dugo očekivanu prekretnicu ka obavezama koje su preuzele ekonomije regiona kroz Zajedničko regionalno tržište (CRM).

- Mi smo u Vijeću za regionalnu saradnju izuzetno ponosni na uspjeh koji je region postigao. Sa integritetom, kolegijalnošću i sposobnošću, obilježjima tradicije i izazova, Vijeće je, zajedno sa našim regionalnim organizacijama i blisko sarađujući sa Generalnom direkcijom Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju, krenulo u novi, nimalo lak poduhvat "Oblikovanja sveobuhvatne regionalne saradnje: Udruživanje većih regionalnih napora u cilju regionalne povezanosti i zajedništva" - rekla je Bregu.

Podsjetila je da su u novembru 2022. na samitu u okviru Berlinskog procesa, šefovi vlada šest ekonomija zapadnog Balkana potpisali tri sporazuma o mobilnosti u sklopu odgovarajućih agendi Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište (CRM) i to o slobodi kretanja sa ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznavanju stručnih kvalifikacija za doktore medicine, stomatologe i arhitekte.

Bregu je dodala da su samo mjesec dana kasnije, na samitu Evropske unije i zapadnog Balkana, održanom u Tirani, telekom operateri iz Evropske unije i sa zapadnog Balkana su, u okviru zajedničkog regionalnog tržišta čije provođenje pomažu Vijeće za regionalnu saradnju i Evropska komisija, potpisali Deklaraciju o romingu kojom se omogućava smanjivanje cijena usluga rominga između EU i regiona od 1. oktobra 2023.

- Treba cijeniti plan koji se sastoji od četiri dijela, čiji je cilj približavanje regiona jedinstvenom tržištu Evropske Unije, a koji je nedavno najavila predsjednica Evropske komisije, u potpunosti odgovara nastojanjima regiona i Vijeća za regionalnu saradnju da prodube regionalnu ekonomsku integraciju i sve više se usklade s jedinstvenim tržištem EU kroz politiku „postupnog uvođenja“ koja omogućava opipljivije koristi od pristupanja i prije punopravnog članstva. Ovo dolazi u pravo vrijeme, jer sagledavamo dostignuća zajedničkog regionalnog tržišta i postavljamo temelje za još jednu fazu bliže integracije unutar zapadnog Balkana i sa jedinstvenim tržištem EU - zaključila je Bregu.

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi se putem video poruke obratio godišnjem sastanku organizacije i čestitao Vijeću na godini obilježenoj impresivnim rezultatima te istakao opredjeljenost organizacije regionalnoj integraciji i pomoći u provođenju zajedničkog regionalnog tržišta.

Varhelyi je potcrtao ključnu ulogu Vijeća za regionalnu saradnju u postizanju sporazuma o mobilnosti i romingu, te objavio nastavak podrške Evropske komisije Vijeću u naredne tri godine, piše FENA

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju će kasnije danas objaviti dobitnika nagrade Šampion regionalne saradnje dr Erhard Busek za 2022. na posebnoj svečanosti koja će se održati u Budvi. Nagrada Šampion regionalne saradnje dr Erhard Busek se organizuje u saradnji sa Ministarstvom za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije (BMEIA).

Delegacija Vijeća za regionalnu saradnju, koju predvodi generalna sekretarka organizacije, će učestvovati na sutrašnjim skupovima Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, odnosno na sastanku ministara učesnica ovog Procesa zaduženih za evropske integracije, kao i na sastanku ministara vanjskih poslova učesnica SEECP-a gdje se očekuje usvajanje godišnjeg izvještaja Vijeća za regionalnu saradnju, saopćeno je iz RCC-a.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo