0°C
Mostar 5°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 2°C

04.06.2023 / 19:56 BiH - Nezvanično

SDA ide u opoziciju, HDZ i SDP formiraju Vladu HNK

SDA ide u opoziciju, HDZ i SDP formiraju Vladu HNK
Foto: Skupština HNK

Osam mjeseci nakon izbora, stekli su se uvjeti da i Hercegovačko-neretvanski kanton dobije novu Vladu. 

Pregovori oko formiranja izvršne vlasti između čelnika stranaka većine u Skupštini ovog kantona, prema pisanju Fene, ušli su u samu završnicu i mogli bi biti završeni već u ponedjeljak. Inače ovi razgovori se vode već nekoliko sedmica intenzivno.

Iz izvora bliskih HDZ BiH, stranci bez koje se Vlada HNK ne može formirati jer s 11 ruku drže ključeve vlasti u ovom kantonu u kojem se Vlada formira dvotrećinskom većinom od 30 zastupnika, tvrde da je izglednije da vlast formiraju sa strankama Trojke na čelu s SDP-om. Na taj način "pratila bi se većina na državnoj razini i na razini Federacije BiH“, potvrdio je Feni izvor iz HDZ BiH uoči završne runde pregovora koja bi trebala završiti dogovorom oko formiranja Vlade i raspodjele ministarskih resora.

Proteklih dana iz Kantonalnog odbora HDZ BiH najavljivano je kako je u ovom kantonu HDZ bliži dogovoru sa SDA oko formiranja nove vlade, a ovom političkom zaokretu očigledno su kumovale konsultacije na višem nivou.

Ukoliko se pregovori završe prema informacijama koje je Fena dobila od izvora, SDA prelazi u opoziciju.

Na čelo Vlade HNK-a koja više od četiri godine radi u tehničkom mandatu, prema izjavama lidera HDZ BiH Dragana Čovića, dolazi premijerka.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo