5°C
Mostar 13°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

05.06.2023 / 07:06 Svijet - Tržište

OPEC+ smanjuje proizvodnju nafte za 1.4 miliona barela dnevno do kraja 2024.

OPEC+ smanjuje proizvodnju nafte za 1.4 miliona barela dnevno do kraja 2024.
Foto: Agencije
Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici odlučili su danas produžiti dogovor o smanjivanju proizvodnje do kraja iduće godine kako bi stabilizirali cijene.

U 2022. godini OPEC+ odlučio je smanjiti proizvodnju za dva miliona barela dnevno, a od maja dio njegovih članica dobrovoljno ju je smanjio za dodatnih 1.66 miliona barela dnevno. Novi režim proizvodnje trebao je ostati na snazi do kraja godine.

Na redovnom sastanku jučer odlučili su ga nakon višesatnih pregovora produžiti do kraja 2024. i od januara smanjiti proizvodnju za još 1.4 miliona barela dnevno, na 40.46 miliona barela dnevno.

Nove kvote neće za sve članice stvarno značiti i manju proizvodnju. Tako Rusija, Nigerija i Angola već proizvode manje i grupa je njihove kvote samo uskladila sa stvarnom razinom proizvodnje. Saudijska Arabija smanjit će je pak od jula s 10 miliona na devet miliona barela dnevno.

"Željeli smo dodati šlag na tortu. Uvijek želimo unijeti i dozu napetosti, ne želimo da ljudi pogode što ćemo napraviti... Tržištu treba stabilizacija", rekao je na konferenciji za novinare saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman Al Saud.

Saudijska Arabija jedina u OPEC+ ima dovoljno rezervnih i skladišnih kapaciteta da bez većih teškoća smanji ili poveća proizvodnju.

"Saudijci su špekulantima zaprijetili da će im zapapriti i to su i napravili. Očito žele više cijene", objašnjava analitičar Gary Ross iz Black Gold Investorsa.

Ujedinjeni Arapski Emirati moći će pak po novom dogovoru povećati proizvodnju za oko 200 hiljada barela dnevno, na 3.22 miliona barela dnevno.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo